Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta kiszona z burakami to mój najnowszy kiszonkowy eksperyment, bardzo udany. Wyglądem do złudzenia przypomina czerwoną kapustę, ale jest od niej delikatniejsza w smaku. No i szybciej się kisi. Czytałam wcześniej wiele pochlebnych opinii – że to jest pyszna, łatwa i przy tym ładna kiszonka. Więc robię!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1733
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19583
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2072
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1733
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19583
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2072
Składniki
Kapustę opłucz, obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj.
Obrane buraki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Warzywa umieść w misce. Dodaj sól, wymieszaj dokładnie. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na kilka godzin, aż warzywa puszczą sok.
Zmorzone warzywa układaj warstwami w słoiku, ubijając dokładnie. Podczas ubijania powinna wytworzyć się wystarczająca ilość soku, by kiszonka była pokryta płynem. Jeśli warzywa są bardzo suche – można dodać kilka łyżek solanki (przysłowiowa łyżka soli na litr wody). Tyle, by płyn przykrył powierzchnię kiszonki.
Słoik zamknij (pamiętaj, że kiszenie to proces beztlenowy, więc zamknięcie słoika jest jak najbardziej zasadne). Zostaw go w kuchni na 4-7 dni (zależnie od temperatury i preferencji smakowych), po czym przenieś do chłodu lub w miarę szybko zjedz.
Uwagi praktyczne Słoik z nastawioną kiszonką warto postawić na talerzu, gdyż płyn może wyciekać z naczynia. Fermentacja przebiega dość burzliwie, zapewne za sprawą obecności buraków, które zawierają sporo naturalnych cukrów. Ja zostawiłam słoik na blacie, a nie na talerzu – i już wieczorem drugiego dnia miałam sprzątanie...