Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta kiszona z burakami to mój najnowszy kiszonkowy eksperyment, bardzo udany. Wyglądem do złudzenia przypomina czerwoną kapustę, ale jest od niej delikatniejsza w smaku. No i szybciej się kisi. Czytałam wcześniej wiele pochlebnych opinii – że to jest pyszna, łatwa i przy tym ładna kiszonka. Więc robię!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4164
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 165
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 676
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3510
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 721
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4164
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 165
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 676
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3510
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 721
Składniki
Kapustę opłucz, obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj.
Obrane buraki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Warzywa umieść w misce. Dodaj sól, wymieszaj dokładnie. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na kilka godzin, aż warzywa puszczą sok.
Zmorzone warzywa układaj warstwami w słoiku, ubijając dokładnie. Podczas ubijania powinna wytworzyć się wystarczająca ilość soku, by kiszonka była pokryta płynem. Jeśli warzywa są bardzo suche – można dodać kilka łyżek solanki (przysłowiowa łyżka soli na litr wody). Tyle, by płyn przykrył powierzchnię kiszonki.
Słoik zamknij (pamiętaj, że kiszenie to proces beztlenowy, więc zamknięcie słoika jest jak najbardziej zasadne). Zostaw go w kuchni na 4-7 dni (zależnie od temperatury i preferencji smakowych), po czym przenieś do chłodu lub w miarę szybko zjedz.
Uwagi praktyczne Słoik z nastawioną kiszonką warto postawić na talerzu, gdyż płyn może wyciekać z naczynia. Fermentacja przebiega dość burzliwie, zapewne za sprawą obecności buraków, które zawierają sporo naturalnych cukrów. Ja zostawiłam słoik na blacie, a nie na talerzu – i już wieczorem drugiego dnia miałam sprzątanie...