Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta kiszona z marchewką (czasem z dodatkiem kminku) to chyba najbardziej znana opcja kiszenia kapusty - poza kapustą kiszoną bez dodatków oczywiście. Kapusta kiszona z marchewką już na starcie wygląda jak surówka. Ja uwielbiam jeść kapustę "małosolną" - zaczynam wyjadać zawartość słoika już po 3-4 dniach. Taką kiszoną kapustę najbardziej lubię jeść na surowo, bez dodatkowych starań, by uczynić z niej surówkę. Na moje oko to już jest surówka. Dlatego staram się urozmaicać dodatki do kapusty już na etapie przygotowań, by nie było monotonnie - tylko kapusta. Stąd pomysły na kapustę kiszoną z burakami czy z marchwią albo z dowolnymi innymi dodatkami.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118260
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8450
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3120
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2192
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1561
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118260
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8450
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3120
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2192
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1561
Składniki
Warzywa umieść w misce, dodaj sól, wymieszaj dokładnie.
Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na kilka godzin, aż warzywa puszczą sok.
Zmorzone warzywa układaj w słoiku, ubijając dokładnie. Podczas ubijania powinna wytworzyć się wystarczająca ilość soku, by kiszonka pokryła się płynem.
Większość mieszanki włożyłam do sporego słoja, a do reszty sypnęłam garstkę kminku i ubiłam w mniejszym naczyniu. Dzięki temu mam dwa rodzaje kapusty z marchewką.
Co ważne – oba naczynia zamknęłam. Po dwóch dniach warto zajrzeć do słoików z kapustą, przebić ją trzonkiem drewnianej łyżki, by uwolnić nadmiar gazów i ponownie ubić w słoiku. Czynność powtórzyć następnego dnia, potem burzliwa fermentacja powinna się uspokoić.
Kapustę kiszoną z marchewką zaczęłam podjadać już po 3 dniach, które słoiki spędziły w cieple. Uwielbiam taką “małosolną”, ale jeśli wolisz kwaśniejszą kapustę – poczekaj przynajmniej tydzień. Gdy smak kiszonki jest odpowiedni, warto przenieść ją w chłodniejsze miejsce, by spowolnić fermentację. Smacznego i – bądźcie zdrowi!