Do góry

Dodatki Przepis na:

Kapusta kiszona z marchwią (i opcjonalnie kminkiem)

Kapusta kiszona z marchwią (i opcjonalnie kminkiem)

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 5066

Dodano:

Odsłon: 6191

Kapusta kiszona z marchewką (czasem z dodatkiem kminku) to chyba najbardziej znana opcja kiszenia kapusty - poza kapustą kiszoną bez dodatków oczywiście. Kapusta kiszona z marchewką już na starcie wygląda jak surówka. Ja uwielbiam jeść kapustę "małosolną" - zaczynam wyjadać zawartość słoika już po 3-4 dniach. Taką kiszoną kapustę najbardziej lubię jeść na surowo, bez dodatkowych starań, by uczynić z niej surówkę. Na moje oko to już jest surówka. Dlatego staram się urozmaicać dodatki do kapusty już na etapie przygotowań, by nie było monotonnie - tylko kapusta. Stąd pomysły na kapustę kiszoną z burakami czy z marchwią albo z dowolnymi innymi dodatkami.

Składniki

  • poszatkowana biała kapusta (około 2-3 kg)
  • obrana i starta na dużych oczkach marchew (u mnie około 800 g)
  • sól kamienna niejodowana 2% (na 3,5 kg mieszanych warzyw użyłam 70 g soli, czyli 20 g na każdy kilogram)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapusta kiszona z marchwią (i opcjonalnie kminkiem)

Przygotowanie

  1. Warzywa umieść w misce, dodaj sól, wymieszaj dokładnie.

  2. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na kilka godzin, aż warzywa puszczą sok.

  3. Zmorzone warzywa układaj w słoiku, ubijając dokładnie. Podczas ubijania powinna wytworzyć się wystarczająca ilość soku, by kiszonka pokryła się płynem.

  4. Większość mieszanki włożyłam do sporego słoja, a do reszty sypnęłam garstkę kminku i ubiłam w mniejszym naczyniu. Dzięki temu mam dwa rodzaje kapusty z marchewką.

  5. Co ważne – oba naczynia zamknęłam. Po dwóch dniach warto zajrzeć do słoików z kapustą, przebić ją trzonkiem drewnianej łyżki, by uwolnić nadmiar gazów i ponownie ubić w słoiku. Czynność powtórzyć następnego dnia, potem burzliwa fermentacja powinna się uspokoić.

  6. Kapustę kiszoną z marchewką zaczęłam podjadać już po 3 dniach, które słoiki spędziły w cieple. Uwielbiam taką “małosolną”, ale jeśli wolisz kwaśniejszą kapustę – poczekaj przynajmniej tydzień. Gdy smak kiszonki jest odpowiedni, warto przenieść ją w chłodniejsze miejsce, by spowolnić fermentację. Smacznego i – bądźcie zdrowi!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agiza 22 grudnia 2020 Kiszona kapusta z burakami- brzmi świetnie. Na pewno wypróbuję

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agiza 04 grudnia 2020 Z marchewką jest najlepsza. Też taką robię. Dodaję jeszcze ziele angielskie , pieprz i listek laurowy. Przyprawy zawiązuję w kawałek gazy łatwo je usunąć później. Czasem dodaję nasiona kopru lub wkładam do środka kapusty całe jabłko. Kiszone jabłka są bardzo smaczne. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń