Dodatki Przepis na:
Keczup jak zrobić samemu

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19983
Dodano: 25.07.2014
Odsłon: 17660
Składniki
- 2 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy utartych na proszek
- 6 łyżeczek octu jabłkowego
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki oliwy
- sól + pieprz
- 4 liście laurowe
- 5 kuleczek ziela angielskiego
- 2 gozdziki
- 2 ziarna jałowca
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka. Dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę, sól, cukier, ocet i wszystkie przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu ok 1 godziny. Teraz wyjmujemy liście laurowe, ziele, goździki, jałowiec i miksujemy na puree. Ponownie stawiamy na gaz. Po zredukowaniu płynu pozostaje w garnku gęsty keczup.
Jeżeli chcecie ostrzejszą wersję, dodajcie do keczupu łyżeczkę ostrej papryki.
Komentarze do przepisu (1)

ggosienka68 29 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
Fajny przepis na zdrowy, domowy keczup :) w najbliższym czasie do realizacji :))4 Kto głosował? | Odpowiedz