Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoje fermentowane (kwaśne mleko, jogurt, kefir i.t.p.) są najzdrowszymi produktami mleczarskimi. Dostarczają nam przede wszystkim pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Kefir ponadto zawiera mało laktozy i jest łatwo strawialny. I do tego orzeźwiający podczas upałów. Do jego produkcji możemy użyć szczepionek kefirowych (zawierają bakterie i drożdże), grzybków tybetańskich („kalafiorki”) lub innego przekwaszonego kefiru. I co najważniejsze – kefirowi wystarczy temperatura pokojowa i trochę cierpliwości. Grzybki kefirowe przechowujemy w lodówce w pojemniku wypełnionym mlekiem. Po każdorazowej produkcji kefiru grzybki odzyskujemy, wstawiamy do lodówki i przetrzymujemy max ok. tygodnia. Po tym czasie trzeba je podkarmić, czyli zrobić sobie kefir. One nigdy się nie kończą – wręcz odwrotnie jest ich coraz więcej. Smacznego.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4284
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11661
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5537
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13754
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4284
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11661
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5537
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13754
Składniki
1. Mleko pasteryzowane doprowadzamy do temperatury pokojowej ok. 25st. C 2. Dodajemy grzybek kefirowy. 3. …I czekamy ok. 24 godz. (w temperaturze pokojowej). 4. Gotowy kefir jest zwarty a po wymieszaniu jest gęsty ale lejący. 5. Przecedzamy przez sitko celem odzyskania grzybka. 6. Grzybek umieszczamy w słoiczku z mlekiem i wstawiamy do lodówki. 7. Kefir wstawiamy do lodówki .