Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoje fermentowane (kwaśne mleko, jogurt, kefir i.t.p.) są najzdrowszymi produktami mleczarskimi. Dostarczają nam przede wszystkim pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Kefir ponadto zawiera mało laktozy i jest łatwo strawialny. I do tego orzeźwiający podczas upałów. Do jego produkcji możemy użyć szczepionek kefirowych (zawierają bakterie i drożdże), grzybków tybetańskich („kalafiorki”) lub innego przekwaszonego kefiru. I co najważniejsze – kefirowi wystarczy temperatura pokojowa i trochę cierpliwości. Grzybki kefirowe przechowujemy w lodówce w pojemniku wypełnionym mlekiem. Po każdorazowej produkcji kefiru grzybki odzyskujemy, wstawiamy do lodówki i przetrzymujemy max ok. tygodnia. Po tym czasie trzeba je podkarmić, czyli zrobić sobie kefir. One nigdy się nie kończą – wręcz odwrotnie jest ich coraz więcej. Smacznego.
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 92
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 159
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 2191
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 92
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 159
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 2191
Składniki
1. Mleko pasteryzowane doprowadzamy do temperatury pokojowej ok. 25st. C 2. Dodajemy grzybek kefirowy. 3. …I czekamy ok. 24 godz. (w temperaturze pokojowej). 4. Gotowy kefir jest zwarty a po wymieszaniu jest gęsty ale lejący. 5. Przecedzamy przez sitko celem odzyskania grzybka. 6. Grzybek umieszczamy w słoiczku z mlekiem i wstawiamy do lodówki. 7. Kefir wstawiamy do lodówki .