Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa kanapkowa gruba, parzona według Marioli - NIE WĘDZONA.

Kiełbasa kanapkowa gruba, parzona według Marioli - NIE WĘDZONA.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25535

Dodano:

Odsłon: 20365

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona, każdy może ją sobie zrobić. Z podanego przepisu wyszedł baton kiełbasy o wadze 1,1 kg.

Składniki

  • Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 50 dag
  • Mięso II klasy (z łopatki) - 60 dag
  • osłonka białkowa karmelowa 65 mm - 0,5 m
  • peklosól - 15 g/kg
  • pieprz biały mielony - 8 g/kg
  • pieprz ziołowy 1 g/kg
  • sól wędzona 10 g/kg
  • czosnek granulowany 6 g/kg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiełbasa kanapkowa gruba, parzona według Marioli - NIE WĘDZONA.

Przygotowanie

  1. Przyprawy:

    peklosól - 15 g/kg
    pieprz biały mielony - 8 g/kg
    pieprz ziołowy 1 g/kg
    sól wędzona 10 g/kg
    czosnek granulowany 6 g/kg

    Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.

  2. Rozdrabnianie:

    Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - przepuszczamy przez szarpak
    Mięso II klasy (z łopatki) - przepuszczamy przez sitko 8 mm

  3. Wykonanie:

    Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny.

  4. Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy farszem cylinder nadziewarki. W między czasie moczymy w ciepłej, osolonej wodzie osłonkę białkową.

  5. Nadziewamy ściśle osłonki farszem, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy przez 2 godziny.

  6. Gotowy, ścisło zawiązany z obu stron baton kiełbasy.

  7. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza, około 70 minut, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni. Po sparzeniu baton kiełbasy chłodzimy zimną wodą przez około 5-10 minut i umieszczamy w lodówce na minimum kilka godzin.

  8. Gotowa kiełbasa kanapkowa.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń