Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona, każdy może ją sobie zrobić. Z podanego przepisu wyszedł baton kiełbasy o wadze 1,1 kg.
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 140
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1774
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 491
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15665
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 140
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1774
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 491
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15665
Składniki
Przyprawy: peklosól - 15 g/kg pieprz biały mielony - 8 g/kg pieprz ziołowy 1 g/kg sól wędzona 10 g/kg czosnek granulowany 6 g/kg Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.
Rozdrabnianie: Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - przepuszczamy przez szarpak Mięso II klasy (z łopatki) - przepuszczamy przez sitko 8 mm
Wykonanie: Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny.
Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy farszem cylinder nadziewarki. W między czasie moczymy w ciepłej, osolonej wodzie osłonkę białkową.
Nadziewamy ściśle osłonki farszem, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy przez 2 godziny.
Gotowy, ścisło zawiązany z obu stron baton kiełbasy.
Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza, około 70 minut, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni. Po sparzeniu baton kiełbasy chłodzimy zimną wodą przez około 5-10 minut i umieszczamy w lodówce na minimum kilka godzin.
Gotowa kiełbasa kanapkowa. Smacznego!!!