Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa żywiecka, wędzona, podpiekana, idealna do kanapek. Wędzona metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.
Peklowanie:
Surowce kroimy w kostkę 4x4 cm, każdy gatunek mięsa peklujemy w osobnym pojemniku. Peklujemy 48 godzin, 18 g peklosoli / kg mięsa.
Rozdrabnianie:
łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak, boczek przez sitko 10 mm a mięso z golonki przez sitko 2,5 mm dwa razy.
Wykonanie:
Wszystkie odważone przyprawy mieszamy.
Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy i wodę. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy osłonki białkowe. Zawiązujemy koniec napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 12 godzin. Po osuszeniu wędzimy 2 godziny na zrębkach olcha/buk w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze.
Smacznego!!!
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1363
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 138
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 190
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 56
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1363
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 138
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 190
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 56
Składniki
Peklowanie: Surowce kroimy w kostkę 4x4 cm, każdy gatunek mięsa peklujemy w osobnym pojemniku. Peklujemy 48 godzin, 18 g peklosoli / kg mięsa. Rozdrabnianie: łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak, boczek przez sitko 10 mm a mięso z golonki przez sitko 2,5 mm dwa razy. Wykonanie: Wszystkie odważone przyprawy mieszamy. Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy i wodę. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy osłonki białkowe. Zawiązujemy koniec napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 12 godzin. Po osuszeniu wędzimy 2 godziny na zrębkach olcha/buk w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze. Smacznego!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Duszone ziemniaki
Dodatki
Młode ziemniaki pieczone jak z ogniska. Palce lizać
Dodatki
Młoda kapusta gotowana do obiadu
Dodatki
Kiełbasa kanapkowa gruba parzona.
Duszone ziemniaki
Duszone ziemniaki to ciekawa alternatywa wobec ziemniaków pieczonych w piekar...
Odsłon: 135
Młode ziemniaki pieczone jak z ogniska. Palce lizać
Na rynku pojawiły się już młode ziemniaki. Dla tych, którzy tęsknią za smakie...
Odsłon: 112