Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa żywiecka, wędzona, podpiekana, idealna do kanapek. Wędzona metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 422
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 150
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22787
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 153
Polecam.
Odsłon: 5338
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 422
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 150
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22787
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 153
Polecam.
Odsłon: 5338
Składniki
Peklowanie: Surowce kroimy w kostkę 4x4 cm, każdy gatunek mięsa peklujemy w osobnym pojemniku. Peklujemy 48 godzin, 18 g peklosoli / kg mięsa. Rozdrabnianie: łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak, boczek przez sitko 10 mm a mięso z golonki przez sitko 2,5 mm dwa razy. Wykonanie: Wszystkie odważone przyprawy mieszamy. Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy i wodę. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy osłonki białkowe. Zawiązujemy koniec napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 12 godzin. Po osuszeniu wędzimy 2 godziny na zrębkach olcha/buk w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze. Smacznego!!!