Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa żywiecka sucha, wędzona, podpiekana, idealna do kanapek. Wędzona metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.Suszona 21 dni w temperaturze 6 stopni Celsjusza.
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80390
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7703
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 167
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80390
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7703
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 167
Składniki
Wszystkie odważone przyprawy mieszamy.
Rozdrabnianie: łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak boczek przez sitko 10 mm.
Wykonanie: Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło osłonki białkowe.
Zawiązujemy koniec napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 12 godzin.
Po osuszeniu wędzimy 2 godziny na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy.
Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze, dalsze suszenie odbywa się w temperaturze 6 stopni Celsjusza.
Kiełbasa po ususzeniu idealnie kroi się w cienkie plastry z których osłonka bardzo ładnie się ściąga.
Smacznego!!!