Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzają się w roli dodatku do obiadu. Można serwować je również jako samodzielne danie w towarzystwie sosu. Ich przygotowanie jest banalnie proste! Przekonajcie się o tym, testując nasz przepis!
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 90
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1184
Dziś do pracy.
Odsłon: 42
Gulasz z marchewką to pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonego wina i b...
Odsłon: 751
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 90
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1184
Dziś do pracy.
Odsłon: 42
Gulasz z marchewką to pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonego wina i b...
Odsłon: 751
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ziemniaki przekładamy do miski. Ubijamy na płasko i dzielimy na cztery równe części. Jedną z nich wyciągamy i odkładamy na bok. Lukę uzupełniamy skrobią ziemniaczaną. Ziemniaki zagniatamy z mąką.
Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Z powstałych kawałków tworzymy wałeczki, które następnie kroimy na małe części (tak jak robimy to w przypadku kopytek). Następnie z kawałków ciasta tworzymy małe kuleczki, w środku robimy małe dziurki (za pomocą palca lub końcówką drewnianej łyżki).
Kluski śląskie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Po 3-4 minutach od wypłynięcia na powierzchnie, wyciągamy je na talerz.