Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzają się w roli dodatku do obiadu. Można serwować je również jako samodzielne danie w towarzystwie sosu. Ich przygotowanie jest banalnie proste! Przekonajcie się o tym, testując nasz przepis!
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10408
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3041
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2138
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 827
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10408
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3041
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2138
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 827
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ziemniaki przekładamy do miski. Ubijamy na płasko i dzielimy na cztery równe części. Jedną z nich wyciągamy i odkładamy na bok. Lukę uzupełniamy skrobią ziemniaczaną. Ziemniaki zagniatamy z mąką.
Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Z powstałych kawałków tworzymy wałeczki, które następnie kroimy na małe części (tak jak robimy to w przypadku kopytek). Następnie z kawałków ciasta tworzymy małe kuleczki, w środku robimy małe dziurki (za pomocą palca lub końcówką drewnianej łyżki).
Kluski śląskie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Po 3-4 minutach od wypłynięcia na powierzchnie, wyciągamy je na talerz.