Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzają się w roli dodatku do obiadu. Można serwować je również jako samodzielne danie w towarzystwie sosu. Ich przygotowanie jest banalnie proste! Przekonajcie się o tym, testując nasz przepis!
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 20
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3313
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1322
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1909
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 626
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 20
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3313
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1322
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1909
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 626
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ziemniaki przekładamy do miski. Ubijamy na płasko i dzielimy na cztery równe części. Jedną z nich wyciągamy i odkładamy na bok. Lukę uzupełniamy skrobią ziemniaczaną. Ziemniaki zagniatamy z mąką.
Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Z powstałych kawałków tworzymy wałeczki, które następnie kroimy na małe części (tak jak robimy to w przypadku kopytek). Następnie z kawałków ciasta tworzymy małe kuleczki, w środku robimy małe dziurki (za pomocą palca lub końcówką drewnianej łyżki).
Kluski śląskie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Po 3-4 minutach od wypłynięcia na powierzchnie, wyciągamy je na talerz.