Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny zamiennik ziemniaczanych klusek o dość ciekawym smaku . Idealnie komponuje się z królikiem i sosem .
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 241
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 34
Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...
Odsłon: 59
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 890
Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...
Odsłon: 938
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 241
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 34
Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...
Odsłon: 59
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 890
Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...
Odsłon: 938
Składniki
1 kg buraczków gotujemy od zimnej wodzie do miękkości . Po ugotowaniu odcedzamy , studzimy , obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Surowe buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Ugotowane i surowe buraczki przekręcamy przez maszynkę do mięsa na najmniejszym sitku (np.sitko fi 2,7) . Przedkładamy na sitko i odciskamy delikatnie z nadmiaru soku . Gotowe buraczki przekładamy do miski , polewamy octem , dokładamy mąkę ziemniaczaną (ilość zależy od buraków) i sól . Wyrabiamy na jednolitą ciasto . Z gotowego ciasta lepimy kluski .
Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia . Gdy wrzucimy kluski delikatnie przykręcamy gaz i czekamy jak wypłyną , po wypłynięciu gotujemy 5 minut . Następnie wyciągamy z wody na talerz .