Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny zamiennik ziemniaczanych klusek o dość ciekawym smaku . Idealnie komponuje się z królikiem i sosem .
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1856
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14585
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19646
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1856
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14585
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19646
Składniki
1 kg buraczków gotujemy od zimnej wodzie do miękkości . Po ugotowaniu odcedzamy , studzimy , obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Surowe buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Ugotowane i surowe buraczki przekręcamy przez maszynkę do mięsa na najmniejszym sitku (np.sitko fi 2,7) . Przedkładamy na sitko i odciskamy delikatnie z nadmiaru soku . Gotowe buraczki przekładamy do miski , polewamy octem , dokładamy mąkę ziemniaczaną (ilość zależy od buraków) i sól . Wyrabiamy na jednolitą ciasto . Z gotowego ciasta lepimy kluski .
Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia . Gdy wrzucimy kluski delikatnie przykręcamy gaz i czekamy jak wypłyną , po wypłynięciu gotujemy 5 minut . Następnie wyciągamy z wody na talerz .