Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny zamiennik ziemniaczanych klusek o dość ciekawym smaku . Idealnie komponuje się z królikiem i sosem .
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6090
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8550
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5886
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6090
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8550
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5886
Składniki
1 kg buraczków gotujemy od zimnej wodzie do miękkości . Po ugotowaniu odcedzamy , studzimy , obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Surowe buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Ugotowane i surowe buraczki przekręcamy przez maszynkę do mięsa na najmniejszym sitku (np.sitko fi 2,7) . Przedkładamy na sitko i odciskamy delikatnie z nadmiaru soku . Gotowe buraczki przekładamy do miski , polewamy octem , dokładamy mąkę ziemniaczaną (ilość zależy od buraków) i sól . Wyrabiamy na jednolitą ciasto . Z gotowego ciasta lepimy kluski .
Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia . Gdy wrzucimy kluski delikatnie przykręcamy gaz i czekamy jak wypłyną , po wypłynięciu gotujemy 5 minut . Następnie wyciągamy z wody na talerz .