Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konserwa wieprzowa z łopatki w słoiczkach, po prostu kiełbasa wieprzowa z łopatki wersja słoikowa :) BARDZO SMACZNA :)
słoiczki, miska, termometr, garnek
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1269
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 682
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 692
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1269
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 682
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 692
Składniki
Mięso z łopatki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól i wcieramy ją w mięso. Misę z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy ją do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach musimy wyrobić mięso w celu by mięso wchłonęło lepiej peklosoli. Po okresie 48 godzin połowę mięso przepuszczamy przez sitko 8 mm. Dodajemy czosnek i pieprz. Wyrabiamy farsz około 30 minut, podczas wyrabiania dodajemy stopniowo zimną wodę. Farsz musi być bardzo kleisty. Tak wyrobiony farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy. Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki. Smacznego !!!