Do góry

Dodatki Przepis na:

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Autor:

Przepisów i artykułów: 1054 Ocena: 7273

Dodano:

Odsłon: 3449

Są może osoby z obserwujących moje poczynania kulinarne które lubią łowić rybki lub mają do nich dostęp ? Podam wam prosty przepis na przepyszne kotlety rybne z ryb karasek

Składniki

  • 880 g karasek świeżo złowionych,
  • 250 g słoniny wieprzowej,
  • 10 łyżek bułki tartej,
  • 2 jajka rozmiar L,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 50 ml wody przegotowanej,
  • 0,5 łyżki przyprawy ziarenka smaku,
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kotlety rybne

Przygotowanie

  1. Przygotować świeżo złowione ryby wypatroszyć je i oczyścić z łusek, następnie dokładnie umyć i osuszyć za pomocą durszlaka aby ociekły z nadmiaru wody. Przygotowane ryby razem z ogonami i płetwami zmielić czterokrotnie maszynką do mięsa, za czwartym razem zmielić je razem z pokrojoną na kawałki słoniną

  2. Do już zmielonych ryb i wylaniu z nich nadmiaru soku wbić całe jajka, wsypać bułkę tartą, sól, pieprz naturalny oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wyrobić - wymasować za pomocą ręki do połączenia się wszystkich dodanych składników, masa powinna być zwarta nie luźna

  3. Jak już mamy przygotowaną masę rybną wtedy na patelnię wlać około pół szklanki oleju i go rozgrzać, następnie w dłoniach formować dowolnej wielkości kotlety ( można ręce lekko zwilżyć wodą ). Uformowane układać na rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na średnim ogniu na ładny brązowy kolor

  4. W trakcie gdy smaży się pierwsza partia kotletów do garnka wlać przegotowana wodę i wsypać ziarenka smaku, zagotować na małym ogniu a następnie ułożyć usmażone kotlety, jak już wszystkie mamy w garnku wtedy nakryć pokrywką i dusić przez 10 minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby te z dołu znalazły się na górze i na odwrót. Uduszone zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia lecz można również zajadać gorące. Jak lekko przestygną przełożyć do pojemnika

  5. Kotlety rybne ze świeżych ryb świetnie nadają się jako dodatek do drugiego dania jak również jako dodatek do kanapek. Kotlety wyszły bardzo smaczne i delikatne mocno pachnące dodanym czosnkiem. Mąż uwielbia łowić rybki a że były fajne małe to postanowiłam zrobić mu kotlety które uwielbia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń