Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak dajecie sobie radę z tymi upałami ? Ja jakoś sobie radzę choć jest ciężko no cóż gotować jednak trzeba. Czy uważacie tak jak ja że obiad dobry obiad nie musi składać się tylko z mięsa aby się najeść ? Dziś u mnie polecają się przepyszne kotlety z kalafiora
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 268
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 289
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3311
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 40
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3649
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 268
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 289
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3311
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 40
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3649
Składniki
Przygotować kalafior ( waga jest podana z głąbem ), oczyścić go pozostawiając różyczki z kawałkiem nóżki, następnie dokładnie opłukać aby nie było nieproszonych gości ( ja mam swojski od szwagra z działki ). Umyty kalafior przełożyć do garnka zalać wodą i posolić, od zagotowania gotować na średnim ogniu przez dwie minuty. Po wyznaczonym czasie przełożyć kalafior na durszlak aby ociekł z wody i ostygł
Gdy kalafior już ostygł cały zetrzeć na tarce jarzynowej, do startego wbić całe jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz oraz wsypać bułkę tartą całość wymieszać łyżką a następnie ręką aby wszystko dokładnie połączyło się w jedną masę kalafiorową ( masa nie może być rzadka )
Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło jej dno lekko go rozgrzać następnie w lekko zmoczonych dłoniach formować dowolnej wielkości kotlety z masy kalafiorowej, uformowane kotlety układać na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto brązowy kolor, ( nie smażyć na dużym ogniu ponieważ będą w środku surowe, nie dolewać oleju w trakcie smażenia ). Usmażone kotlety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym
Takie kotlety to świetny dodatek do drugiego dania, można je zajadać na gorąco jak również do chleba. może być również jako przekąska dla spodziewających się gości, świetnie smakują a jeszcze szybciej znikają z talerza, na pewno do takich kotletów przekonają się nawet dzieci