Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak dajecie sobie radę z tymi upałami ? Ja jakoś sobie radzę choć jest ciężko no cóż gotować jednak trzeba. Czy uważacie tak jak ja że obiad dobry obiad nie musi składać się tylko z mięsa aby się najeść ? Dziś u mnie polecają się przepyszne kotlety z kalafiora
Przygotować kalafior ( waga jest podana z głąbem ), oczyścić go pozostawiając różyczki z kawałkiem nóżki, następnie dokładnie opłukać aby nie było nieproszonych gości ( ja mam swojski od szwagra z działki ). Umyty kalafior przełożyć do garnka zalać wodą i posolić, od zagotowania gotować na średnim ogniu przez dwie minuty. Po wyznaczonym czasie przełożyć kalafior na durszlak aby ociekł z wody i ostygł
Gdy kalafior już ostygł cały zetrzeć na tarce jarzynowej, do startego wbić całe jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz oraz wsypać bułkę tartą całość wymieszać łyżką a następnie ręką aby wszystko dokładnie połączyło się w jedną masę kalafiorową ( masa nie może być rzadka )
Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło jej dno lekko go rozgrzać następnie w lekko zmoczonych dłoniach formować dowolnej wielkości kotlety z masy kalafiorowej, uformowane kotlety układać na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto brązowy kolor, ( nie smażyć na dużym ogniu ponieważ będą w środku surowe, nie dolewać oleju w trakcie smażenia ). Usmażone kotlety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym
Takie kotlety to świetny dodatek do drugiego dania, można je zajadać na gorąco jak również do chleba. może być również jako przekąska dla spodziewających się gości, świetnie smakują a jeszcze szybciej znikają z talerza, na pewno do takich kotletów przekonają się nawet dzieci
Zdrowe, obfite i bardzo tanie /ekonomiczne śniadanie. Przegląd lodówki skłoni...
Odsłon: 396
Kalafior to wyborna kapusta, która jest podstawowym składnikiem nie tylko sur...
Odsłon: 1417
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 1336
Kolejna pyszna odsłona cukinii!
Odsłon: 185
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 144
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 366
Wątróbka to danie, które ma swoich zdeklarowanych wielbicieli i przeciwników....
Odsłon: 59
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 1336
Kolejna pyszna odsłona cukinii!
Odsłon: 185
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 144
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 366
Wątróbka to danie, które ma swoich zdeklarowanych wielbicieli i przeciwników....
Odsłon: 59
Składniki
Przygotować kalafior ( waga jest podana z głąbem ), oczyścić go pozostawiając różyczki z kawałkiem nóżki, następnie dokładnie opłukać aby nie było nieproszonych gości ( ja mam swojski od szwagra z działki ). Umyty kalafior przełożyć do garnka zalać wodą i posolić, od zagotowania gotować na średnim ogniu przez dwie minuty. Po wyznaczonym czasie przełożyć kalafior na durszlak aby ociekł z wody i ostygł
Gdy kalafior już ostygł cały zetrzeć na tarce jarzynowej, do startego wbić całe jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz oraz wsypać bułkę tartą całość wymieszać łyżką a następnie ręką aby wszystko dokładnie połączyło się w jedną masę kalafiorową ( masa nie może być rzadka )
Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło jej dno lekko go rozgrzać następnie w lekko zmoczonych dłoniach formować dowolnej wielkości kotlety z masy kalafiorowej, uformowane kotlety układać na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto brązowy kolor, ( nie smażyć na dużym ogniu ponieważ będą w środku surowe, nie dolewać oleju w trakcie smażenia ). Usmażone kotlety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym
Takie kotlety to świetny dodatek do drugiego dania, można je zajadać na gorąco jak również do chleba. może być również jako przekąska dla spodziewających się gości, świetnie smakują a jeszcze szybciej znikają z talerza, na pewno do takich kotletów przekonają się nawet dzieci
Przepisy Dodatki
Dodatki
Mielonka kanapkowa
Dodatki
Farszynki z pieczarkami
Dodatki
Domowa kiełbasa swojska z wieprzowiny
Dodatki
Zasmażana młoda kapusta bez śmietany
Mielonka kanapkowa
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 144
Farszynki z pieczarkami
Pychota.
Odsłon: 69