Do góry

Dodatki Przepis na:

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 961 Ocena: 6665

Dodano:

Odsłon: 8299

Jak dajecie sobie radę z tymi upałami ? Ja jakoś sobie radzę choć jest ciężko no cóż gotować jednak trzeba. Czy uważacie tak jak ja że obiad dobry obiad nie musi składać się tylko z mięsa aby się najeść ? Dziś u mnie polecają się przepyszne kotlety z kalafiora

Składniki

  • 1 kilogram kalafiora lub 3 małe sztuki,
  • 1 łyżka soli drobnej (do gotowania kalafiora),
  • 4 jajka rozmiar M,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 8 łyżek bułki tartej,
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety z kalafiora

Przygotowanie

  1. Przygotować kalafior ( waga jest podana z głąbem ), oczyścić go pozostawiając różyczki z kawałkiem nóżki, następnie dokładnie opłukać aby nie było nieproszonych gości ( ja mam swojski od szwagra z działki ). Umyty kalafior przełożyć do garnka zalać wodą i posolić, od zagotowania gotować na średnim ogniu przez dwie minuty. Po wyznaczonym czasie przełożyć kalafior na durszlak aby ociekł z wody i ostygł

  2. Gdy kalafior już ostygł cały zetrzeć na tarce jarzynowej, do startego wbić całe jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz oraz wsypać bułkę tartą całość wymieszać łyżką a następnie ręką aby wszystko dokładnie połączyło się w jedną masę kalafiorową ( masa nie może być rzadka )

  3. Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło jej dno lekko go rozgrzać następnie w lekko zmoczonych dłoniach formować dowolnej wielkości kotlety z masy kalafiorowej, uformowane kotlety układać na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto brązowy kolor, ( nie smażyć na dużym ogniu ponieważ będą w środku surowe, nie dolewać oleju w trakcie smażenia ). Usmażone kotlety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym

  4. Takie kotlety to świetny dodatek do drugiego dania, można je zajadać na gorąco jak również do chleba. może być również jako przekąska dla spodziewających się gości, świetnie smakują a jeszcze szybciej znikają z talerza, na pewno do takich kotletów przekonają się nawet dzieci

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń