Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem migdałowy różni się od musu migdałowego tym, że oprócz migdałów zawiera inne składniki, które nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu. Mój przepis to także przepis na prażone migdały, które nie tylko nierozerwalnie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, ale są także niezwykle aromatyczną przekąską na inne pory roku.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10615
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6129
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12995
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4750
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10615
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6129
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12995
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4750
Składniki
Aby przygotowac prazone migdaly, podgrzac cukier i dodac wode, az mieszanina stanie sie zlotobrazowa. Dodac migdaly i mieszac.az cukier bedzie wygladal na suchy. Kontynuowac mieszanie, az cukier znów bedzie lsniacy i pachnacy. Trwa to zazwyczaj kilka minut.
Migdaly ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i pozostawic do calkowitego ostygniecia. Do blendera wlozyc miazge waniliowa, cynamon, olej, sól i ostudzone migdaly i zmiksowac na delikatns paste. W razie potrzeby dodac troche wiecej oleju.
Krem przechowywac w sterylnym słoiku i w chlodnym miejscu do 3 tygodni. Chleb, bulke lub tosty posmarowac serkiem smietankowym, na wierzch dodac krem migdalowy. Posypac prazonymi i posiekanymi orzechami.
Kremu migdalowego mozna uzywac nie tylko do smarowania ale takze w koktajlach, sosach i dressingach (szczególnie do dan azjatyckich), w wypiekach, zupach i gulaszach. Mozna go takze wykorzystac do stworzenia kremowej bazy do deserów lub budyniów.