Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem migdałowy różni się od musu migdałowego tym, że oprócz migdałów zawiera inne składniki, które nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu. Mój przepis to także przepis na prażone migdały, które nie tylko nierozerwalnie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, ale są także niezwykle aromatyczną przekąską na inne pory roku.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Aby przygotowac prazone migdaly, podgrzac cukier i dodac wode, az mieszanina stanie sie zlotobrazowa. Dodac migdaly i mieszac.az cukier bedzie wygladal na suchy. Kontynuowac mieszanie, az cukier znów bedzie lsniacy i pachnacy. Trwa to zazwyczaj kilka minut.
Migdaly ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i pozostawic do calkowitego ostygniecia. Do blendera wlozyc miazge waniliowa, cynamon, olej, sól i ostudzone migdaly i zmiksowac na delikatns paste. W razie potrzeby dodac troche wiecej oleju.
Krem przechowywac w sterylnym słoiku i w chlodnym miejscu do 3 tygodni. Chleb, bulke lub tosty posmarowac serkiem smietankowym, na wierzch dodac krem migdalowy. Posypac prazonymi i posiekanymi orzechami.
Kremu migdalowego mozna uzywac nie tylko do smarowania ale takze w koktajlach, sosach i dressingach (szczególnie do dan azjatyckich), w wypiekach, zupach i gulaszach. Mozna go takze wykorzystac do stworzenia kremowej bazy do deserów lub budyniów.