Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem migdałowy różni się od musu migdałowego tym, że oprócz migdałów zawiera inne składniki, które nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu. Mój przepis to także przepis na prażone migdały, które nie tylko nierozerwalnie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, ale są także niezwykle aromatyczną przekąską na inne pory roku.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 608
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 275
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 129
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 123
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 13339
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 608
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 275
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 129
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 123
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 13339
Składniki
Aby przygotowac prazone migdaly, podgrzac cukier i dodac wode, az mieszanina stanie sie zlotobrazowa. Dodac migdaly i mieszac.az cukier bedzie wygladal na suchy. Kontynuowac mieszanie, az cukier znów bedzie lsniacy i pachnacy. Trwa to zazwyczaj kilka minut.
Migdaly ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i pozostawic do calkowitego ostygniecia. Do blendera wlozyc miazge waniliowa, cynamon, olej, sól i ostudzone migdaly i zmiksowac na delikatns paste. W razie potrzeby dodac troche wiecej oleju.
Krem przechowywac w sterylnym słoiku i w chlodnym miejscu do 3 tygodni. Chleb, bulke lub tosty posmarowac serkiem smietankowym, na wierzch dodac krem migdalowy. Posypac prazonymi i posiekanymi orzechami.
Kremu migdalowego mozna uzywac nie tylko do smarowania ale takze w koktajlach, sosach i dressingach (szczególnie do dan azjatyckich), w wypiekach, zupach i gulaszach. Mozna go takze wykorzystac do stworzenia kremowej bazy do deserów lub budyniów.