Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem migdałowy różni się od musu migdałowego tym, że oprócz migdałów zawiera inne składniki, które nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu. Mój przepis to także przepis na prażone migdały, które nie tylko nierozerwalnie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, ale są także niezwykle aromatyczną przekąską na inne pory roku.
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 137
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3756
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 169
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 137
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3756
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 169
Składniki
Aby przygotowac prazone migdaly, podgrzac cukier i dodac wode, az mieszanina stanie sie zlotobrazowa. Dodac migdaly i mieszac.az cukier bedzie wygladal na suchy. Kontynuowac mieszanie, az cukier znów bedzie lsniacy i pachnacy. Trwa to zazwyczaj kilka minut.
Migdaly ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i pozostawic do calkowitego ostygniecia. Do blendera wlozyc miazge waniliowa, cynamon, olej, sól i ostudzone migdaly i zmiksowac na delikatns paste. W razie potrzeby dodac troche wiecej oleju.
Krem przechowywac w sterylnym słoiku i w chlodnym miejscu do 3 tygodni. Chleb, bulke lub tosty posmarowac serkiem smietankowym, na wierzch dodac krem migdalowy. Posypac prazonymi i posiekanymi orzechami.
Kremu migdalowego mozna uzywac nie tylko do smarowania ale takze w koktajlach, sosach i dressingach (szczególnie do dan azjatyckich), w wypiekach, zupach i gulaszach. Mozna go takze wykorzystac do stworzenia kremowej bazy do deserów lub budyniów.