Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny do barszczu czerwonego.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1634
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3041
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1906
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1634
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3041
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1906
Składniki
Grzyby namoczyć, ugotować. Kapustę posiekać, zalać wodą, posolić, doprawić pieprzem. Gotować przez pół godziny na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać pokrojone grzyby, przyprawić, smażyć jeszcze przez chwilę. Połączyć kapustę z grzybami i cebulą. Farsz przestudzić, dodać posiekane jajko na twardo. Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać żółtka, jajko i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i ułożyć na nim farsz. Całość zwinąć w wałek, zlepić brzegi. Kulebiak ułożyć na blasze, posmarować rozbełtanym białkiem, nakłuć ciasto w kilku miejscach. Piec w temperaturze 200 stopni około godziny.