Do góry

Dodatki Przepis na:

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 802 Ocena: 49952

Dodano:

Odsłon: 12834

Idealny do barszczu czerwonego.

Składniki

  • ciasto drożdżowe: mąka pszenna 40 dkg, drożdże 4 dkg, cukier 1 łyżeczka, szklanka mleka, margaryna 10 dkg, żółtka 2 szt, jajko 1
  • nadzienie: kapusta kiszona 30 dkg, cebula 1 szt, grzyby suszone 5 dkg, sól, pieprz, jajko ugotowane na twardo 1 szt
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kulebiak z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć, ugotować. Kapustę posiekać, zalać wodą, posolić, doprawić pieprzem. Gotować przez pół godziny na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać pokrojone grzyby, przyprawić, smażyć jeszcze przez chwilę. Połączyć kapustę z grzybami i cebulą.
    Farsz przestudzić, dodać posiekane jajko na twardo.

    Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać żółtka, jajko i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i ułożyć na nim farsz. Całość zwinąć w wałek, zlepić brzegi. Kulebiak ułożyć na blasze, posmarować rozbełtanym białkiem, nakłuć ciasto w kilku miejscach. Piec w temperaturze 200 stopni około godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń