Do góry

Dodatki Przepis na:

Kulebiak z mięsem

Kulebiak z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 264

Dodano:

Odsłon: 979

Kulebiak - tradycyjne danie wschodniej Polski. Najczęściej z farszem z kapusty i grzybów podawany jest jako danie wigilijne. Moja propozycja to kulebiak z mięsem nie tylko na Święta .....

Składniki

  • 500g mąki
  • 250 ml mleka
  • 30g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • FARSZ MIĘSNY
  • 400g gotowanego mięsa jak do pasztetu (wieprzowina lub kurczak)
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 3 łyżki wywaru z gotowania mięsa
  • 40g masła do przesmżenia cebuli
  • Sól i pieprz mielony do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kulebiak z mięsem

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiłam na kilka minut. Kiedy "ruszyły" dodałam mąkę , roztopione masło i sól. Zagniotłam elastyczne ciasto. Jak zaczęło odchodzić od ręki przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.

  2. FARSZ MIĘSNY

    Bułkę namoczyłam w wywarze z gotowania mięsa. Cebulę pokroilam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Mięso bułkę i cebulkę zmieliłam przez maszynkę. Całość wymieszałam , dodałam trochę wywaru z gotowania mięsa , żeby farsz nie był za suchy. Doprawiłam solą i pieprzem.

  3. Blaszkę do keksu wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na prostokąt grubości ok 1 cm i ułożyłam w blaszce tak aby brzegi zwisały poza blaszką. Na ciasto wyłożyłam farsz i zalepiłam wierzch kulebiaka pozostałym ciastem. Całość posmarowałam rozkłóconjym jajkiem. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni pieca na 45 min

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń