Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulebiak - tradycyjne danie wschodniej Polski. Najczęściej z farszem z kapusty i grzybów podawany jest jako danie wigilijne. Moja propozycja to kulebiak z mięsem nie tylko na Święta .....
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8274
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1199
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10025
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4588
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 627
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8274
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1199
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10025
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4588
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 627
Składniki
Ciasto: Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiłam na kilka minut. Kiedy "ruszyły" dodałam mąkę , roztopione masło i sól. Zagniotłam elastyczne ciasto. Jak zaczęło odchodzić od ręki przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.
FARSZ MIĘSNY Bułkę namoczyłam w wywarze z gotowania mięsa. Cebulę pokroilam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Mięso bułkę i cebulkę zmieliłam przez maszynkę. Całość wymieszałam , dodałam trochę wywaru z gotowania mięsa , żeby farsz nie był za suchy. Doprawiłam solą i pieprzem.
Blaszkę do keksu wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na prostokąt grubości ok 1 cm i ułożyłam w blaszce tak aby brzegi zwisały poza blaszką. Na ciasto wyłożyłam farsz i zalepiłam wierzch kulebiaka pozostałym ciastem. Całość posmarowałam rozkłóconjym jajkiem. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni pieca na 45 min