Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna wędlina z galaretką, lekko pikantna. Zrobiłam według przepisu "Golonka-wg-beiota", z mięsa łopatki wieprzowej a nie z golonki. Jest również smaczna. Polecam.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 723
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 723
Składniki
Mięso z łopatki czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, tniemy na kawałki o wielkości około 3 cm/3 cm. Kawałki łopatki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut.
Wymieszane kawałki łopatki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy około 10 minut.
Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem.
Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 1,5 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy baton 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, lub sprasować umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego!!!