Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 223
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 438
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 468
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 223
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 438
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 468
Składniki
Do zrobienia makiełek możesz użyć kupnego makaronu, ale także zrobić go samemu. Z mąki, jajek, soli i wody zagniatam ciasto makaronowe. Rozwałkowuję, kroję na kwadraty. Gotuję w osolonej wodzie.
Mak zalewam wrzątkiem, odstawiam na kilka godzin. Następnie mak (razem z wodą) stawiam na ogniu i trzymam około 30 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Odsączam mak z nadmiaru wody, przekręcam przez maszynkę. Do maku dodaję miód oraz rozdrobnione bakalie.
Makaron mieszam z makiem.