Masa makowa z dużą ilością bakalii, idealna do strucli, rogali i makowców.
Masa makowa, migdałowa z bakaliami.
Składniki
- mak 250 gram
- 1 duży olejek migdałowy
- cukier 1/2 szklanki
- orzechy włoskie rozdrobnione 10 dag
- blanszowane migdały rozdrobnione 10 dag
- rodzynki 5 łyżek
- kandyzowana skórka pomarańczy 5 łyżek
- śmietana 30 % tłuszczu 250 ml
Składniki
- mak 250 gram
- 1 duży olejek migdałowy
- cukier 1/2 szklanki
- orzechy włoskie rozdrobnione 10 dag
- blanszowane migdały rozdrobnione 10 dag
- rodzynki 5 łyżek
- kandyzowana skórka pomarańczy 5 łyżek
- śmietana 30 % tłuszczu 250 ml

Etapy przygotowania
Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie.

W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy.

Dodajemy zmielony mak, bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko.

Ostudzona masa makowa jest gotowa.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18530
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18530



Składniki
- mak 250 gram
- 1 duży olejek migdałowy
- cukier 1/2 szklanki
- orzechy włoskie rozdrobnione 10 dag
- blanszowane migdały rozdrobnione 10 dag
- rodzynki 5 łyżek
- kandyzowana skórka pomarańczy 5 łyżek
- śmietana 30 % tłuszczu 250 ml
Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie.
W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy.
Dodajemy zmielony mak, bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko.
Ostudzona masa makowa jest gotowa.
Kiedyś robiłem <3 Troszkę czasu zajmuje, ale warto <3
Nie ma to jak zrobiona własnoręcznie masa makowa :) Pycha!