Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masła smakowe to jedno z moich ulubionych odkryć dawnej kuchni. Pomysłowość dodatków jest zaskakująca – rum, musztarda, bryndza, sery, anchovies, cytryna, kmin, korniszony, kapary to tylko niektóre z nich. Takie masło jest świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa, na grzanki, do puree ziemniaczanego, gotowanych warzyw, mięs i ryb. Można je mrozić i odkrawać po kawałku w razie potrzeby. Poniżej cztery niezwykłe przepisy na ostre masła.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 101
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 95
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 101
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 95
Składniki
Masło angielskie ostre: SKŁADNIKI (ilości wg uznania): masło 82% ser cheddar musztarda angielska pieprz biały Ser zetrzeć na tarce, pieprz utrzeć w moździerzu. Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę, połączyć z dodatkami.
Masło z serem Roquefort: SKŁADNIKI (ilości wg uznania): masło 82% ser Roquefort (tyle samo, ile masła) rum Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Ser utrzeć na tarce. Połączyć wszystkie składniki.
Masło z bryndzą, korniszonami i musztardą: SKŁADNIKI (ilości wg uznania): masło 82% bryndza (tyle samo ile masła) kapary korniszony cebula szczypiorek musztarda francuska kminek papryka ostra Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Korniszony, kapary, cebulę, szczypiorek drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki.
Masło sardelowe: SKŁADNIKI (ilości wg uznania): masło 82% filety anchovies cytryna kapary żółtka Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Kapary i anchovies drobno posiekać. Dodać sok z cytryny i żółtka. Połączyć wszystkie składniki.