Do góry

Dodatki Przepis na:

Masła smakowe

Masła smakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 293

Dodano:

Odsłon: 2912

Masła smakowe to jedno z moich ulubionych odkryć dawnej kuchni. Pomysłowość dodatków jest zaskakująca – rum, musztarda, bryndza, sery, anchovies, cytryna, kmin, korniszony, kapary to tylko niektóre z nich. Takie masło jest świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa, na grzanki, do puree ziemniaczanego, gotowanych warzyw, mięs i ryb. Można je mrozić i odkrawać po kawałku w razie potrzeby. Poniżej cztery niezwykłe przepisy na ostre masła.

Składniki

  • masło 82%
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło angielskie ostre:

    SKŁADNIKI (ilości wg uznania):

    masło 82%

    ser cheddar

    musztarda angielska

    pieprz biały

    Ser zetrzeć na tarce, pieprz utrzeć w moździerzu. Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę, połączyć z dodatkami.

  2. Masło z serem Roquefort:

    SKŁADNIKI (ilości wg uznania):

    masło 82%

    ser Roquefort (tyle samo, ile masła)

    rum

    Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Ser utrzeć na tarce. Połączyć wszystkie składniki.




  3. Masło z bryndzą, korniszonami i musztardą:

    SKŁADNIKI (ilości wg uznania):

    masło 82%

    bryndza (tyle samo ile masła)

    kapary

    korniszony

    cebula

    szczypiorek

    musztarda francuska

    kminek

    papryka ostra

    Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Korniszony, kapary, cebulę, szczypiorek drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki.

  4. Masło sardelowe:

    SKŁADNIKI (ilości wg uznania):

    masło 82%

    filety anchovies

    cytryna

    kapary

    żółtka

    Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Kapary i anchovies drobno posiekać. Dodać sok z cytryny i żółtka. Połączyć wszystkie składniki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń