Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masło orzechowe można zrobić samemu, to prostsze, niż się wydaje;)
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8438
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6831
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4667
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327239
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8438
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6831
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4667
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327239
Składniki
Jeśli mamy orzechy w skorupkach, najpierw je należy wyłuskać i usunąć czerwone skórki. Jeśli orzechy nie są prażone, należy je uprażyć, dzięki temu masło będzie miało bardziej intensywny smak i ładniejszy kolor. Piekarnik nagrzewamy do 180stC. Orzechy wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy. Orzeszki wsypujemy do blendera lub malaksera, miksujemy ok 5 minut, aż powstanie jednolita masa, a z orzechów zacznie wytwarzać się olej. Masło solimy do smaku, miksujemy lub mieszamy, przekładamy do słoika. Jeśli chcemy uzyskać masło crunchy (z kawałkami orzechów), po uprzednim zmiksowaniu, kiedy orzechy są już drobno zmielone, odkładamy ok 2 łyżek, a resztę miksujemy na masło, solimy i mieszamy razem z odłożonymi wcześniej orzechami. Od razu po miksowaniu masło jest płynne, po schłodzeniu w lodówce staje się bardziej zwarte, smarowne. Masło przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Po jakimś czasie na powierzchni masła może zbierać się olej, to naturalne:) wystarczy wymieszać masło. Smacznego!