Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masło orzechowe można zrobić samemu, to prostsze, niż się wydaje;)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2319
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4408
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1355
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 336
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2319
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4408
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1355
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 336
Składniki
Jeśli mamy orzechy w skorupkach, najpierw je należy wyłuskać i usunąć czerwone skórki. Jeśli orzechy nie są prażone, należy je uprażyć, dzięki temu masło będzie miało bardziej intensywny smak i ładniejszy kolor. Piekarnik nagrzewamy do 180stC. Orzechy wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy. Orzeszki wsypujemy do blendera lub malaksera, miksujemy ok 5 minut, aż powstanie jednolita masa, a z orzechów zacznie wytwarzać się olej. Masło solimy do smaku, miksujemy lub mieszamy, przekładamy do słoika. Jeśli chcemy uzyskać masło crunchy (z kawałkami orzechów), po uprzednim zmiksowaniu, kiedy orzechy są już drobno zmielone, odkładamy ok 2 łyżek, a resztę miksujemy na masło, solimy i mieszamy razem z odłożonymi wcześniej orzechami. Od razu po miksowaniu masło jest płynne, po schłodzeniu w lodówce staje się bardziej zwarte, smarowne. Masło przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Po jakimś czasie na powierzchni masła może zbierać się olej, to naturalne:) wystarczy wymieszać masło. Smacznego!