Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masło orzechowe można zrobić samemu, to prostsze, niż się wydaje;)
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 35
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 108
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 441
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32616
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 77
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 106
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 35
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 108
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 441
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32616
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 77
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 106
Składniki
Jeśli mamy orzechy w skorupkach, najpierw je należy wyłuskać i usunąć czerwone skórki. Jeśli orzechy nie są prażone, należy je uprażyć, dzięki temu masło będzie miało bardziej intensywny smak i ładniejszy kolor. Piekarnik nagrzewamy do 180stC. Orzechy wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy. Orzeszki wsypujemy do blendera lub malaksera, miksujemy ok 5 minut, aż powstanie jednolita masa, a z orzechów zacznie wytwarzać się olej. Masło solimy do smaku, miksujemy lub mieszamy, przekładamy do słoika. Jeśli chcemy uzyskać masło crunchy (z kawałkami orzechów), po uprzednim zmiksowaniu, kiedy orzechy są już drobno zmielone, odkładamy ok 2 łyżek, a resztę miksujemy na masło, solimy i mieszamy razem z odłożonymi wcześniej orzechami. Od razu po miksowaniu masło jest płynne, po schłodzeniu w lodówce staje się bardziej zwarte, smarowne. Masło przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Po jakimś czasie na powierzchni masła może zbierać się olej, to naturalne:) wystarczy wymieszać masło. Smacznego!