Do góry

Dodatki Przepis na:

Masło orzechowe (arachidowe)

Masło orzechowe (arachidowe)

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 957

Dodano:

Odsłon: 6765

Masło orzechowe można zrobić samemu, to prostsze, niż się wydaje;)

Składniki

  • orzechy arachidowe (inaczej: fistaszki, orzechy ziemne)
  • sól
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Masło orzechowe (arachidowe)

Przygotowanie

  1. Jeśli mamy orzechy w skorupkach, najpierw je należy wyłuskać i usunąć czerwone skórki.
    Jeśli orzechy nie są prażone, należy je uprażyć, dzięki temu masło będzie miało bardziej intensywny smak i ładniejszy kolor.
    Piekarnik nagrzewamy do 180stC. Orzechy wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy.
    Orzeszki wsypujemy do blendera lub malaksera, miksujemy ok 5 minut, aż powstanie jednolita masa, a z orzechów zacznie wytwarzać się olej. Masło solimy do smaku, miksujemy lub mieszamy, przekładamy do słoika.
    Jeśli chcemy uzyskać masło crunchy (z kawałkami orzechów), po uprzednim zmiksowaniu, kiedy orzechy są już drobno zmielone, odkładamy ok 2 łyżek, a resztę miksujemy na masło, solimy i mieszamy razem z odłożonymi wcześniej orzechami.
    Od razu po miksowaniu masło jest płynne, po schłodzeniu w lodówce staje się bardziej zwarte, smarowne.
    Masło przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Po jakimś czasie na powierzchni masła może zbierać się olej, to naturalne:) wystarczy wymieszać masło.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marira 19 maja 2017 Czy mogłabyś napisać ile orzechów na np. słoiczek od dżemu lub konfitury będzie potrzeba. Chętnie bym zrobiła sobie takie masełko. Dziękuję. Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń