Meksykańskie chorizo jest równie smaczne i ostre tak jak hiszpańskie. Można je używać do dań jak każdą inną pikantną kiełbasę, albo użyć farsz do tacos. Jest idealna na grilla.
Meksykańska kiełbasa chorizo domowej roboty.
Składniki
- karczek wieprzowy 1 kg, schłodzony i pokrojony w 2 cm kostkę
- chude podgardle 30 dag, schłodzone i pokrojone w 2 cm kostkę
- ocet jabłkowy 60 ml
- czosnek 5-6 zębów
- ziele angielskie 5 ziaren (tłuczone w moździerzu)
- goździki 5 szt. (tłuczone w moździerzu)
- papryka ostra chili, mielona 1 czubata łyżka lub 3-4 łyżki gotowego sosu z papryczek chili
- oregano 1 łyżka
- sól 20 g
- pieprz czarny 1 łyżeczka (tłuczone w moździerzu)
- kumin 1/2 łyżeczki
- jelito wieprzowe - 1,5-2 m
Składniki
- karczek wieprzowy 1 kg, schłodzony i pokrojony w 2 cm kostkę
- chude podgardle 30 dag, schłodzone i pokrojone w 2 cm kostkę
- ocet jabłkowy 60 ml
- czosnek 5-6 zębów
- ziele angielskie 5 ziaren (tłuczone w moździerzu)
- goździki 5 szt. (tłuczone w moździerzu)
- papryka ostra chili, mielona 1 czubata łyżka lub 3-4 łyżki gotowego sosu z papryczek chili
- oregano 1 łyżka
- sól 20 g
- pieprz czarny 1 łyżeczka (tłuczone w moździerzu)
- kumin 1/2 łyżeczki
- jelito wieprzowe - 1,5-2 m
Etapy przygotowania
Przygotowane mięsa z czosnkiem do zmielenia.

Mięsa mielimy razem z czosnkiem przez sitko 5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie suche przyprawy, sól i ocet jabłkowy, dobrze wyrabiamy przez około 10 minut do dobrego połączenia się składników.

Wyrobiony farsz zakrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-4 godzin). W między czasie myjemy i płuczemy w zimnej wodzie jelito wieprzowe.

Po czasie chłodzenia farszu, nadziewamy go w jelito wieprzowe.

Odkręcamy kiełbaski o wielkości około 12 cm. Kiełbaski przed parzeniem nakłuwamy żeby podczas parzenia uszło z nich powietrze. Kiełbaski możemy piec, używać do dań tak jak inne kiełbasy.

Jeżeli chcemy sparzyć kiełbasę, to parzymy w 75 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

Kiełbasa po sparzeniu nadaje się do smażenia, lub do wykorzystania w innych daniach. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5063
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419463
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5063
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419463
Składniki
- karczek wieprzowy 1 kg, schłodzony i pokrojony w 2 cm kostkę
- chude podgardle 30 dag, schłodzone i pokrojone w 2 cm kostkę
- ocet jabłkowy 60 ml
- czosnek 5-6 zębów
- ziele angielskie 5 ziaren (tłuczone w moździerzu)
- goździki 5 szt. (tłuczone w moździerzu)
- papryka ostra chili, mielona 1 czubata łyżka lub 3-4 łyżki gotowego sosu z papryczek chili
- oregano 1 łyżka
- sól 20 g
- pieprz czarny 1 łyżeczka (tłuczone w moździerzu)
- kumin 1/2 łyżeczki
- jelito wieprzowe - 1,5-2 m
Przygotowane mięsa z czosnkiem do zmielenia.
Mięsa mielimy razem z czosnkiem przez sitko 5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie suche przyprawy, sól i ocet jabłkowy, dobrze wyrabiamy przez około 10 minut do dobrego połączenia się składników.
Wyrobiony farsz zakrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-4 godzin). W między czasie myjemy i płuczemy w zimnej wodzie jelito wieprzowe.
Po czasie chłodzenia farszu, nadziewamy go w jelito wieprzowe.
Odkręcamy kiełbaski o wielkości około 12 cm. Kiełbaski przed parzeniem nakłuwamy żeby podczas parzenia uszło z nich powietrze. Kiełbaski możemy piec, używać do dań tak jak inne kiełbasy.
Jeżeli chcemy sparzyć kiełbasę, to parzymy w 75 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
Kiełbasa po sparzeniu nadaje się do smażenia, lub do wykorzystania w innych daniach. Smacznego!!!
Wasze zdjęcia do przepisu