Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka składników, chwila czasu i trochę serca Tyle trzeba , żeby cieszyć się pysznym świeżym pieczywem !
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C 2. Składniki na zaczyn mieszamy do rozpuszczenia drożdży, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-15 min. 3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, mleko, rozkłócone żółtka, cukier (można dać więcej) , olej, na samym końcu dodajemy łyżeczkę soli. 4. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto , podsypując mąką (nie powinno kleić się do rąk). 5. Od razu przechodzimy do formowania bułek. Ciasto dzielimy na równe kawałki z każdego formujemy długi wałek, który dzielimy na 3 mniejsze. Następnie zaplatamy w warkocz zlepiając końce i chowając pod spód. 6. Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30-35 min. 7. Podrośnięte bułki smarujemy olejem , lub masłem 8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min do zarumienienia. 9. Gotowe wypieki studzimy na kratce.