Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka składników, chwila czasu i trochę serca Tyle trzeba , żeby cieszyć się pysznym świeżym pieczywem !
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 566
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 2630
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 858
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 69
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 220
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5982
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 566
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 2630
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 858
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 69
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 220
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5982
Składniki
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C 2. Składniki na zaczyn mieszamy do rozpuszczenia drożdży, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-15 min. 3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, mleko, rozkłócone żółtka, cukier (można dać więcej) , olej, na samym końcu dodajemy łyżeczkę soli. 4. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto , podsypując mąką (nie powinno kleić się do rąk). 5. Od razu przechodzimy do formowania bułek. Ciasto dzielimy na równe kawałki z każdego formujemy długi wałek, który dzielimy na 3 mniejsze. Następnie zaplatamy w warkocz zlepiając końce i chowając pod spód. 6. Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30-35 min. 7. Podrośnięte bułki smarujemy olejem , lub masłem 8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min do zarumienienia. 9. Gotowe wypieki studzimy na kratce.