Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na pyszną młodą kapustę z jabłkiem, którą możemy podać do obiadu lub do różnego rodzaju mięsiwa. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 883
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 883
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Składniki
Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do garnka. Do kapusty dodaję listki laurowe, ziele angielskie, kminek, daję dwie duże szczypty soli i wlewam szklankę wody. Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem. Cebulę kroję w drobną kostkę i w tym samy czasie co gotuje się kapusta, smażę cebulę na rozgrzanym oleju przez około 2-3 minuty, następnie dodaję łyżkę masła i smażę tak żeby cebula się zeszkliła. Zeszklona cebulę dodaję do gotującej się kapusty. Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do kapusty. Gdy kapusta jest już miękka (gotowałam około 20 minut), dodaję koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sok z cytryny, paprykę słodką, doprawiam pieprzem, papryką ostrą, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 5 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gotową kapustę podaję posypaną koperkiem. Młoda kapusta do obiadu jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa