Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Młoda kapusta przepis
  • Dodatki
  • Przepis na

Młoda kapusta przepis

09.05.2025 Odsłon: 100721
5.0 (101 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Młoda kapusta gotowana do obiadu to doskonały dodatek do dania głównego. Znajdziesz w niej słodką marchewkę, chrupiący i słony boczek, a także pyszny koperek dodający ziołowego aromatu. Z pewnością będziesz wracać do tego przepisu na dodatki do obiadu, szczególnie wiosną, kiedy młoda kapusta pojawia się na lokalnych targowiskach i bazarkach. Poza tym jest jeszcze jedna jej ważna zaleta. Niesie za sobą dużą zawartość cennych składników odżywczych. Biała kapusta kryje w sobie m.in. witaminy C, K, E, A oraz B6, a także błonnik, potas, żelazo, wapń i magnez. 

Przepis na młodą kapustę gotowaną do obiadu  

Jeśli zastanawiasz się, do czego pasuje biała kapusta, to jest ona prawdziwą królową w polskiej kuchni. Wykorzystuje się ją w wielu tradycyjnych potrawach, np. kapuśniaku, bigosie z młodej kapusty czy gołąbkach. Kapusta biała gotowana z kolei świetnie sprawdzi się jako pyszny i sycący dodatek do obiadu. Jej przygotowanie nie jest takie trudne, dlatego poradzi sobie z tym nawet początkujący w kuchni. Tak naprawdę wystarczy poszatkować kapustę, a potem ugotować ją z pozostałymi dodatkami. W tym przepisie wykorzystaliśmy słodką marchewkę i wyrazisty boczek. Dodatek odrobiny octu i cukru sprawia, że smaki świetnie się przenikają. To doskonały przykład na to, że czasem najprostsze składniki i tradycyjne receptury, dają najlepsze efekty. 

Białą kapustę gotowaną do obiadu najlepiej podawać na ciepło. Świeżo ugotowana smakuje wyśmienicie, ale możesz ją również odgrzać kolejnego dnia. Wtedy stanie się bardziej wyrazista, a nuty słodko-słone doskonale się ze sobą przegryzą.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować kapustę białą do gotowania? 

Przygotowanie młodej kapusty gotowanej do obiadu jest naprawdę proste, ale kilka praktycznych wskazówek sprawi, że danie wyjdzie jeszcze smaczniejsze. Młoda kapusta jest delikatna, lekko słodka i delikatna w smaku. Do tego szybko mięknie i nie potrzebuje długiego gotowania. 

Zwróć szczególną uwagę na wybór warzywa. Młoda kapusta powinna mieć jasnozielony kolor. Zewnętrzne liście mogą delikatnie odstawać, ale w środku powinny być dość mocno zbite. Przed szatkowaniem, usuń twarde części głąba. Pozbądź się też zewnętrznych liści. Kapustę pokrój w dość cienkie paski, dzięki temu równomiernie się ugotuje i szybciej przejdzie smakiem przypraw i dodatków. Możesz też zetrzeć ją na specjalnej krajalnicy do warzyw albo wykorzystać szeroką obieraczkę. 

Jak ugotować kapustę? 

Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować kapustę, mamy kilka cennych porad. Przede wszystkim dotyczy to czasu obróbki i dobrania dodatków. Gotując kapustę z marchewką pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością wody. Wystarczy tyle, aby tylko przykryć warzywa. Dzięki temu nie straci swojego smaku i wartości odżywczych. Już na początku warto dodać szczyptę soli, która pozwoli zmięknąć kapuście. Gotuj tak długo, aż kapusta i marchewka zrobią się miękkie. Nie mogą się jednak rozgotować. Najczęściej trwa to około 15-20 minut. 

Podsmażenie boczku i cebuli to kluczowy etap. Najlepiej zacząć od wytopienia tłuszczu z boczku na niewielkim ogniu, a dopiero później dorzucić cebulę, aby się zeszkliła, ale nie przypaliła. Cały ten tłuszcz z patelni – razem z podsmażonymi dodatkami – dodaj do białej kapusty gotowanej do obiadu. To właśnie on nadaje potrawie głębi smaku i sprawia, że danie staje się bardziej sycące. 

Jakie przyprawy do młodej kapusty wybrać? 

Końcowym etapem gotowania młodej kapusty jest jej doprawianie. Stopniowo dodawaj cukier i ocet spirytusowy, próbując smaku. Całość powinna być delikatnie słodka, ale również kwaśna. Żaden z tych smaków nie powinien dominować. Jeśli nie lubisz ostrego octu, możesz zamienić go na ocet jabłkowy albo sok z cytryny.  

Na koniec, tuż przed podaniem kapusty gotowanej, dodaj świeży posiekany koperek. Wprowadzi on lekki i wiosenny charakter. Jeśli masz czas, pozwól kapuście postać godzinę lub dwie – wtedy smaki się przegryzą, a danie będzie jeszcze lepsze. 

Jak widzisz, biała kapusta gotowana słodko-kwaśna nie wymaga wielu dodatków. Cukier, ocet, koperek, sól i pieprz zdecydowanie wystarczą do stworzenia klasycznej wersji tego dania. Jeśli jednak zastanawiasz się, jakie przyprawy do kapusty wybrać, aby odkryć na nowo jej smak – możesz użyć tymianku, rozmarynu lub ziół prowansalskich. Wypróbuj też korzenne przyprawy, czyli odrobinę kminku, kolendry albo kardamonu.  

Przepis w Waszym wykonaniu (7)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1773

do 30 min 30 min
10
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 102

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 585

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 4815

do 15 min 15 min
18
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7787

do 15 min 15 min
11
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 478

do 15 min 15 min
16
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1773

do 30 min 30 min
10
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 102

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 585

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 4815

do 15 min 15 min
18
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7787

do 15 min 15 min
11
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 478

do 15 min 15 min
16
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Młoda kapusta przepis
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 100 g boczku
  • 1 duża marchew
  • świeży koperek
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
1

Umytą młodą kapustę drobno poszatkuj, przełóż do garnka i zalej wodą (warzywo powinno być przykryte wodą). Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do garnka. Dodaj sól i gotuj do miękkości.

2

Boczek skrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, dodaj poszatkowaną w drobną kostkę cebulę i smaż jeszcze przez chwilę.

3

Ugotowaną kapustę z marchewką odcedź, dodaj do nich podsmażoną cebulę z boczkiem i tłuszczem. Dopraw całość do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Tak przygotowaną młodą kapustę możesz serwować na ciepło lub na zimno. W każdej wersji smakuje rewelacyjnie.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki