Do góry

Dodatki Przepis na:

Młode ziemniaki faszerowane

Młode ziemniaki faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 782 Ocena: 49215

Dodano:

Odsłon: 453

Nieskomplikowany przepis na pyszne ziemniaczki. Nie trzeba wielkich planów i przygotowań, żeby je zrobić, potrzebne składniki na pewno znajdziecie w kuchni. Przecież w każdym domu znajdzie się kilka ziemniaków, czosnek i żółty ser, a tutaj już nic więcej nie potrzeba. Takie ziemniaczki świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie podane ze szklanką kwaśnego mleka lub sosem czosnkowym. Warto je również podać jako dodatek do obiadu, który nie tylko dobrze smakuję, ale także fajnie prezentuje się na talerzu. Możecie zaskoczyć domowników lub gości i pokazać, że ziemniaki mają różne oblicza.

Składniki

  • ziemniaki młode 10 sztuk
  • ser żółty (Gouda) 250 g
  • czosnek 2- 3 ząbki
  • śmietana 18% około 2 łyżki
  • parmezan tarty 3 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Młode ziemniaki faszerowane

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy w koszulkach przez 20 minut od momentu zagotowania, odcedzamy i lekko studzimy.

    Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski. Przestudzone ziemniaki, ale nie zimne kroimy na połówki ostrym nożem, wydrążamy środek każdej z nich, uważając aby nie uszkodzić skórki.
    Te fragmenty ziemniaka, które wydrążyliśmy rozgniatamy łyżką lub widelcem, łączymy ze startym serem. Do farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie dość jednolita masa ziemniaczano- serowa, napełniamy nią ziemniaki.

    Masy ziemniaczanej idealnie wystarcza na wszystkie połówki, nic nie zostaje. Wypełniałam każdą z nich dość mocno, nawet z tak zwaną kopułką.

  2. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie podnosimy temperaturę na 200 stopni i dopiekamy nasze ziemniaczki jeszcze 10 minut, do delikatnego zrumienienia.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń