Do góry

Dodatki Przepis na:

Modra kapusta zasmażana

Modra kapusta zasmażana

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 3782

Dodano:

Odsłon: 3905

Pyszna modra kapusta zasmażana idealnie pasuje do mięsa z kaczki lub gęsi ale nie tylko.

Składniki

  • kapusta czerwona 1 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • masło klarowane 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • liść laurowy 1 szt
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • ziele angielskie 3 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Modra kapusta zasmażana

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich zwiędłych i uszkodzonych liści, szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy ok. 1 szklanką gorącej wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lekko solimy i gotujemy ok. 30 min. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w małą kostkę cebulę a gdy się zeszkli dodajemy mąkę i energicznie mieszamy by nie powstały grudki -robimy zasmażkę pilnując by nie zrumieniła się. Następnie wlewamy na patelnię ok. 0,5 szklanki wody z kapusty i również energicznie mieszamy by składniki się ładnie połączyły i przekładamy do garnka z kapustą. Mieszamy. Dodajemy ocet jabłkowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy jeszcze ok. 5 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń