Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kapustę czerwona czyli modo kapusta pochodzi z mojego domu rodzinnego. Jest to u nas tradycja rodzinna. Kapusta syta i przygotowana w sposób tradycyjny. Tak kapusta musi być dodatkiem do niedzielnego obiadu.
garnek, nóż, patelnia,
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 406
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14796
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 406
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14796
Składniki
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki i poszatkować. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać liść laurowy , ziarenka ziela angielskiego oraz odrobina soli. Gotować na pół miękko, następnie wodę odlać czyli kapustę odcedzić. Do kapusty dodać pieprz mielony, ocet , cukier oraz pokrojoną w kostkę surową cebulę - wymieszać. Boczek wędzony pokroić w kostkę , wysmażyć na tyglu z dodatkiem smalcu. Wysmażony boczek dać do kapusty, po wymieszaniu postawić na średnim ogniu i dymfować czyli dusić około 5 minut mieszając aby się kapusta się nie przypaliła a cebula zmiękła.
Dodanie przypraw oraz surowej pokrojonej w kostkę cebuli.
Dodać skwarki czyli wytopiony boczek wędzony.
Kapusta gotowa do podania.