Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Może własna szyneczka konserwowa?
  • Dodatki
  • Przepis na

Może własna szyneczka konserwowa?

18.05.2021 Odsłon: 4286
5.0 (51 oceny)

Przepis dnia: 31-05-2021

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni

Szynka konserwowa. Szczególnie taka z puszki… Dla wielu to wspomnienie świąt z lat młodości. Jako dzieci jadaliśmy ją przecież z upodobaniem, jeśli tylko rodzicom udało się takową „upolować”. Dziś, kiedy wędlin jest zatrzęsienie, niektórzy kupują ją w plasterkach. Ale i ta w konserwie widoczna jest na półkach sklepowych. Ponieważ jednak jakość i smak współczesnych wędlin pozostawia wiele do życzenia, tutaj również zerknąłem na skład. I cóż składa się na taką sklepową szynkę? Oczywiście mięso wieprzowe (w końcu to szynka) ale tylko 80 %. I nie wiemy jakie to mięso… A reszta? Woda (przecież trzeba zarobić, a produkt ma być względnie tani, żeby się sprzedawał), trifosforany, polifosforany, glutaminian sodu… Masakra. Każdy producent takich „wyrobów” zapewnia, że nie przekracza dopuszczalnych norm ich spożycia w produkcie. Ale co, jeśli nieświadomi zjemy kilka takich przysmaków? Będziemy niedługo świecić w nocy? Po raz kolejny postanowiłem zrobić własną wersję, gdzie zawartość mięsa to 99,9 % gotowego wyrobu. A efekt? Bez dodawania żadnych przypraw oprócz soli, w niczym nie ustępuje „poprawianemu” smakowi sklepowej szynki konserwowej. Oczywiście jeśli macie ochotę nieco zmodyfikować smak, dodając pieprzu czy czosnku granulowanego, to oczywiście śmiało możecie to zrobić, według własnego gustu i preferencji. Rodzina na pewno będzie zadowolona, bo smak rewelacyjny, a zdrowsi będziecie, niż żywiąc się wszechobecną chemią... To co? Robimy? . . Jeszcze jedno wyjaśnienie. Możemy zrobić tę szyneczkę dwojako: albo kupując chude kawałki mięsa od szynki i odcinając błonki, omięsne i ewentualne drobiny tłuszczu albo kupując chudą szynkę i czyste mięso z golonki. Mięsa musimy kupić wagowo więcej niż podane wagi w przepisie, ponieważ trochę nam odpadnie podczas wykrawania. Podane ilości są na szynkowar o pojemności 1,5 kg.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60379

> 60 min >60 min
114
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 888

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4520

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1138

do 30 min 30 min
12
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 329

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 508

do 60 min 60 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60379

> 60 min >60 min
114
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 888

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4520

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1138

do 30 min 30 min
12
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 329

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 508

do 60 min 60 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Może własna szyneczka konserwowa?
Autor:
Facet_w_kuchni
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 1,40 kg mięsa od szynki
  • albo
  • 1 kg mięsa od szynki bez tłuszczu i błon i
  • 0,4 mięsa z golonki bez tłuszczu i błon
  • 22 g peklosoli (18 g/kg mięsa)
  • 0,5 płaskiej łyżeczki cukru
  • 0,5 litra zimnej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1

Jeśli zakupiliśmy kawałki od szynki z przerostami klasy III, to oddzielamy błony, kawałki tłuszczu i przerosty od czystego mięsa. Powinno być tego około 0,3 - 0,4 kg i reszta czystego mięsa. Te gorsze elementy mielimy w maszynce na oczkach kaliber 2 mm lub dwukrotnie na oczkach 4 mm. Tak samo, jeśli zamiast elementów klasy III używamy mięsa z golonki. Czyste mięso kroimy w kostkę 3 x 3 cm. Nie musi być bardzo równa. Po czym rozbijamy ją delikatnie tłuczkiem do mięsa. Robimy to z dwóch powodów. Po pierwsze, mięso nie będzie tak bardzo twarde (a takie jest mięso od szynki), a po drugie, zacznie „puszczać klej” (a nie chcemy, żeby szynka rozlatywała nam się przy krojeniu).

2

W misce łączymy oba rodzaje mięsa, dodajemy peklosól i cukier oraz dokładnie wyrabiamy. Po dokładnym wymieszaniu przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 24 do 48 godzin. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki. Do szynkowaru wkładamy woreczek separacyjny. Do mięsa dodajemy zimną wodę i intensywnie mieszamy, tak żeby uzyskać gęstą kleistą masę. Powinno to zająć około kwadransa. Wtedy przekładamy mięso do szynkowara ubijając je przy tym intensywnie. Sprawdza się tutaj tłuczek do ziemniaków z okrągłą stopką. Po kilku łyżkach mięsa dodajemy około pół łyżeczki żelatyny. Powinny być przynajmniej cztery takie warstwy. Po przełożeniu całości mięsa, zakręceniu woreczka i zamknięciu szynkowara, wstawiamy go do lodówki, na kolejne 12 do 24 godzin. Następnego dnia grzejemy wodę w garnku (lub warniku, jeśli taki posiadamy) do 75 stopni C. Wyjmujemy szynkowar z lodówki i wstawiamy do garnka. Grzejemy, utrzymując temperaturę wody na poziomie 75 stopni przez godzinę i czterdzieści minut. Jeśli mamy szynkowar z termometrem to do uzyskania temperatury 67 – 68 stopni C wewnątrz wyrobu. Po tym czasie wyjmujemy i schładzamy. Jeśli mamy zimę i temperaturę za oknem nie wyższą niż 4-5 stopni powyżej zera, to wystawiamy za okno. Jeśli nie, zanurzamy szynkowar w komorze zlewozmywaka wypełnionej zimną wodą. Po ostudzeniu wstawiamy go do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy go z lodówki, a następnie szynkę ze środka. Gdyby nie chciała wyjść, to wystarczy polać delikatnie szynkowar gorącą wodą z czajnika. Szyneczka wygląda wtedy tak.

3

Spróbujcie. Wyrób dużo zdrowszy i smaczniejszy w porównaniu do sklepowego. Smak ma delikatny, więc można ją dać do jedzenia nawet małemu dziecku. Ale jeśli nie ma w domu małych dzieci, a my lubimy ostrzejsze smaki, to możemy przy ostatnim wyrabianiu dodać trochę pieprzu lub czosnku. Tak czy inaczej, będzie to wyrób domowy, a taki jest zawsze najlepszy… I spokojnie można ją jeść, przechowując w lodówce, przez dwa tygodnie. Najwyżej zrobi się trochę bardziej sucha. Ale nie będzie tak jak przy wędlinie ze sklepu, która po dwóch dniach robi się… brrr… sami wiecie jaka, a po trzech jest do wyrzucenia. Polecam.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki