Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Może własna szyneczka konserwowa?
  • Dodatki
  • Przepis na

Może własna szyneczka konserwowa?

18.05.2021 Odsłon: 4139
5.0 (51 oceny)

Przepis dnia: 31-05-2021

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni

Szynka konserwowa. Szczególnie taka z puszki… Dla wielu to wspomnienie świąt z lat młodości. Jako dzieci jadaliśmy ją przecież z upodobaniem, jeśli tylko rodzicom udało się takową „upolować”. Dziś, kiedy wędlin jest zatrzęsienie, niektórzy kupują ją w plasterkach. Ale i ta w konserwie widoczna jest na półkach sklepowych. Ponieważ jednak jakość i smak współczesnych wędlin pozostawia wiele do życzenia, tutaj również zerknąłem na skład. I cóż składa się na taką sklepową szynkę? Oczywiście mięso wieprzowe (w końcu to szynka) ale tylko 80 %. I nie wiemy jakie to mięso… A reszta? Woda (przecież trzeba zarobić, a produkt ma być względnie tani, żeby się sprzedawał), trifosforany, polifosforany, glutaminian sodu… Masakra. Każdy producent takich „wyrobów” zapewnia, że nie przekracza dopuszczalnych norm ich spożycia w produkcie. Ale co, jeśli nieświadomi zjemy kilka takich przysmaków? Będziemy niedługo świecić w nocy? Po raz kolejny postanowiłem zrobić własną wersję, gdzie zawartość mięsa to 99,9 % gotowego wyrobu. A efekt? Bez dodawania żadnych przypraw oprócz soli, w niczym nie ustępuje „poprawianemu” smakowi sklepowej szynki konserwowej. Oczywiście jeśli macie ochotę nieco zmodyfikować smak, dodając pieprzu czy czosnku granulowanego, to oczywiście śmiało możecie to zrobić, według własnego gustu i preferencji. Rodzina na pewno będzie zadowolona, bo smak rewelacyjny, a zdrowsi będziecie, niż żywiąc się wszechobecną chemią... To co? Robimy? . . Jeszcze jedno wyjaśnienie. Możemy zrobić tę szyneczkę dwojako: albo kupując chude kawałki mięsa od szynki i odcinając błonki, omięsne i ewentualne drobiny tłuszczu albo kupując chudą szynkę i czyste mięso z golonki. Mięsa musimy kupić wagowo więcej niż podane wagi w przepisie, ponieważ trochę nam odpadnie podczas wykrawania. Podane ilości są na szynkowar o pojemności 1,5 kg.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Sałatki

Sałatka bałtycka

Sałatki Sałatka bałtycka

Sałatka bałtycka to lekkie i pożywne danie, które sprawdzi się zarówno na śni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 10374

do 30 min 30 min
12
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Zupy

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Zupy Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Moja pierwsza w tym roku botwinka z własnego ogródka. Zawsze smaczna wiosną.

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2733

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8316

do 15 min 15 min
12
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Sałatki Sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Ta sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem jest niezwykle łatwa do przygo...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 17727

do 30 min 30 min
8
smaker
smaker
Dania główne

Szybki makaron na obiad

Dania główne Szybki makaron na obiad

Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Kiełbasy

Odsłon: 1568

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka z brokułami i słonecznikiem

Sałatki Sałatka z brokułami i słonecznikiem

Sałatka z brokułami i słonecznikiem to połączenie miękkich, gotowanych warzyw...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 5559

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Sałatki

Sałatka bałtycka

Sałatki Sałatka bałtycka

Sałatka bałtycka to lekkie i pożywne danie, które sprawdzi się zarówno na śni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 10374

do 30 min 30 min
12
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Zupy

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Zupy Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Moja pierwsza w tym roku botwinka z własnego ogródka. Zawsze smaczna wiosną.

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2733

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8316

do 15 min 15 min
12
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Sałatki Sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Ta sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem jest niezwykle łatwa do przygo...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 17727

do 30 min 30 min
8
smaker
smaker
Dania główne

Szybki makaron na obiad

Dania główne Szybki makaron na obiad

Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Kiełbasy

Odsłon: 1568

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka z brokułami i słonecznikiem

Sałatki Sałatka z brokułami i słonecznikiem

Sałatka z brokułami i słonecznikiem to połączenie miękkich, gotowanych warzyw...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 5559

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Może własna szyneczka konserwowa?
Autor:
Facet_w_kuchni
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 1,40 kg mięsa od szynki
  • albo
  • 1 kg mięsa od szynki bez tłuszczu i błon i
  • 0,4 mięsa z golonki bez tłuszczu i błon
  • 22 g peklosoli (18 g/kg mięsa)
  • 0,5 płaskiej łyżeczki cukru
  • 0,5 litra zimnej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1

Jeśli zakupiliśmy kawałki od szynki z przerostami klasy III, to oddzielamy błony, kawałki tłuszczu i przerosty od czystego mięsa. Powinno być tego około 0,3 - 0,4 kg i reszta czystego mięsa. Te gorsze elementy mielimy w maszynce na oczkach kaliber 2 mm lub dwukrotnie na oczkach 4 mm. Tak samo, jeśli zamiast elementów klasy III używamy mięsa z golonki. Czyste mięso kroimy w kostkę 3 x 3 cm. Nie musi być bardzo równa. Po czym rozbijamy ją delikatnie tłuczkiem do mięsa. Robimy to z dwóch powodów. Po pierwsze, mięso nie będzie tak bardzo twarde (a takie jest mięso od szynki), a po drugie, zacznie „puszczać klej” (a nie chcemy, żeby szynka rozlatywała nam się przy krojeniu).

2

W misce łączymy oba rodzaje mięsa, dodajemy peklosól i cukier oraz dokładnie wyrabiamy. Po dokładnym wymieszaniu przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 24 do 48 godzin. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki. Do szynkowaru wkładamy woreczek separacyjny. Do mięsa dodajemy zimną wodę i intensywnie mieszamy, tak żeby uzyskać gęstą kleistą masę. Powinno to zająć około kwadransa. Wtedy przekładamy mięso do szynkowara ubijając je przy tym intensywnie. Sprawdza się tutaj tłuczek do ziemniaków z okrągłą stopką. Po kilku łyżkach mięsa dodajemy około pół łyżeczki żelatyny. Powinny być przynajmniej cztery takie warstwy. Po przełożeniu całości mięsa, zakręceniu woreczka i zamknięciu szynkowara, wstawiamy go do lodówki, na kolejne 12 do 24 godzin. Następnego dnia grzejemy wodę w garnku (lub warniku, jeśli taki posiadamy) do 75 stopni C. Wyjmujemy szynkowar z lodówki i wstawiamy do garnka. Grzejemy, utrzymując temperaturę wody na poziomie 75 stopni przez godzinę i czterdzieści minut. Jeśli mamy szynkowar z termometrem to do uzyskania temperatury 67 – 68 stopni C wewnątrz wyrobu. Po tym czasie wyjmujemy i schładzamy. Jeśli mamy zimę i temperaturę za oknem nie wyższą niż 4-5 stopni powyżej zera, to wystawiamy za okno. Jeśli nie, zanurzamy szynkowar w komorze zlewozmywaka wypełnionej zimną wodą. Po ostudzeniu wstawiamy go do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy go z lodówki, a następnie szynkę ze środka. Gdyby nie chciała wyjść, to wystarczy polać delikatnie szynkowar gorącą wodą z czajnika. Szyneczka wygląda wtedy tak.

3

Spróbujcie. Wyrób dużo zdrowszy i smaczniejszy w porównaniu do sklepowego. Smak ma delikatny, więc można ją dać do jedzenia nawet małemu dziecku. Ale jeśli nie ma w domu małych dzieci, a my lubimy ostrzejsze smaki, to możemy przy ostatnim wyrabianiu dodać trochę pieprzu lub czosnku. Tak czy inaczej, będzie to wyrób domowy, a taki jest zawsze najlepszy… I spokojnie można ją jeść, przechowując w lodówce, przez dwa tygodnie. Najwyżej zrobi się trochę bardziej sucha. Ale nie będzie tak jak przy wędlinie ze sklepu, która po dwóch dniach robi się… brrr… sami wiecie jaka, a po trzech jest do wyrzucenia. Polecam.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki