Do góry

Dodatki Przepis na:

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 856

Historia musztardy sięga już prawie dwóch tysięcy lat. Jeden z pierwszych przepisów na jej przygotowanie pochodzi z początku I wieku naszej ery. Rzymski pisarz, Pliniusz Starszy, ucierał sproszkowaną gorczycę z octem, dzięki czemu powstawała gęsta masa. Taka mieszanka dodawała nie tylko smaku potrawom, ale także ułatwiała ich trawienie. Masowa produkcja musztardy rozpoczęła się jednak w XIII wieku, we francuskim miasteczku Dijon. To właśnie w Dijon opracowano recepturę, w której gorczycę łączono nie z octem lecz, jak przystało na Francuzów moszczem winnym. Charakterystyczny smak musztardy z Dijon pozostaje od tamtej pory niezmienny. Musztarda na ziemie polskie przywędrowała w czasie wojen napoleońskich. Na początku traktowano musztardę jako deser i spożywana ją po daniu głównym, stąd powstało powiedzenie musztarda po obiedzie. Poniżej przedstawiam przepis na domową musztardę miodową:

Składniki

  • 100 g gorczycy białej
  • 50 g gorczycy czarnej
  • 150 ml octu z białego wina
  • 50 ml miodu płynnego kwiatowego
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczka pieprzu
  • przegotowana woda do ustalenia konsystencji
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Musztarda miodowa

Przygotowanie

  1. Ziarna gorczycy wysypujemy na suchą patelnię i ostrożnie prażymy na małym ogniu. Gdy wystygną, przesypujemy do miseczki. Zalewamy octem winnym. Moczymy przez 24 godziny, by napęczniały.

    Po tym czasie przekładamy ziarna do moździerza lub miksera. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy lub miksujemy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Jeśli musztarda jest za gęsta, możemy dodać wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

    Musztardę przekładamy do słoika i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Będzie gotowa po upływie około tygodnia. Z czasem jej smak złagodnieje.

    Ważne: Przed zrobieniem musztardy należy wybrać odpowiednie ziarna gorczycy. Białe są łatwo dostępne i mniej pikantne, za to bardziej gorzkie. Dlatego dobrze je zrównoważyć ciemnymi ziarnami, które są ostrzejsze, ale nadają musztardzie bardziej zrównoważony smak.
    Musztarda wykonana tylko z białej gorczycy będzie potrzebowała, więc dłuższego czasu za nim się przemaceruje i nabierze odpowiedniego smaku☺

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 28 lipca Świetny przepis i cenna dawka informacji :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń