Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Musztarda to jeden z nieodzownych dodatków do wędlin , pasztetów, różnego rodzaju mięs, składnik dresingów, majonezu, nie wymaga pracy i jest do zrobienia w kilka minut. Musztarda bez chemii posiada również prozdrowotne właściwości dzieki gorczycy. Ziarna gorczycy wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przyśpieszające przemianę materii. Co więcej, obecne w musztardzie naturalne antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 11
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 156
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 168
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 11
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 156
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 168
Składniki
Ziarna gorczycy zalewamy gorącą wodą, chłodzimy i wstawiamy do lodówki na 2 dni. Następnie przecedzamy, wkładamy do miksera z pozostałymi składnikami i miksujemy do odpowiadającej nam konsystencji (ja odkładam 2 łyżeczki i po miksowaniu dodaję w całości).
Przygotowujemy słoiczki, napełniamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 7 dni. Musztarda będzie i tak z dnia na dzień coraz to smaczniejsza.
UWAGI: Jak ktoś lubi ostrą musztardę, można zrobić z gorczycy sarebskiej lub z dodatkiem do żółtej, czarnej gorczycy. Najlepiej wykonać pierwszy raz małą ilość i dopasować do odpowiadającego smaku.