Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Musztarda to jeden z nieodzownych dodatków do wędlin , pasztetów, różnego rodzaju mięs, składnik dresingów, majonezu, nie wymaga pracy i jest do zrobienia w kilka minut. Musztarda bez chemii posiada również prozdrowotne właściwości dzieki gorczycy. Ziarna gorczycy wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przyśpieszające przemianę materii. Co więcej, obecne w musztardzie naturalne antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14960
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44787
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 652
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14960
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44787
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 652
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Składniki
Ziarna gorczycy zalewamy gorącą wodą, chłodzimy i wstawiamy do lodówki na 2 dni. Następnie przecedzamy, wkładamy do miksera z pozostałymi składnikami i miksujemy do odpowiadającej nam konsystencji (ja odkładam 2 łyżeczki i po miksowaniu dodaję w całości).
Przygotowujemy słoiczki, napełniamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 7 dni. Musztarda będzie i tak z dnia na dzień coraz to smaczniejsza.
UWAGI: Jak ktoś lubi ostrą musztardę, można zrobić z gorczycy sarebskiej lub z dodatkiem do żółtej, czarnej gorczycy. Najlepiej wykonać pierwszy raz małą ilość i dopasować do odpowiadającego smaku.