Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna do zrazów, gulaszu i mięsa wołowego, ale też do kanapek, burgerów czy kebabów. Czerwona kapusta jest mniej popularna niż jej biała siostra, a szkoda, bo ma wiele wartości odżywczych. Oto przepis na najlepszą i zdrową surówkę z czerwonej kapusty.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30774
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3573
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2590
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1084
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30774
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3573
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2590
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1084
Składniki
Kapustę poszatkować i wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować ok. 3 minuty - kapusta nie straci koloru, ani chrupkości. Następnie wrzucić kapustę na sitko, dobrze odsączyć i przełożyć do miski.
Kapustę skropić sokiem z cytryny i poczekać aż wystygnie. Obrać jabłko i marchewkę, zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa wrzucić do ostudzonej kapusty, doprawić solą i pieprzem. Dodać olej i wymieszać.
Opcjonalnie, zwłaszcza jeśli jemy ją samą, do surówki można dorzucić garść posiekanych orzechów. Ich smak nada wyrazistości, a surówka będzie bardziej syta.