Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocet ten po raz pierwszy robię w tym roku - aromatyczny ocet ze świeżą miętą. Cudownie orzeźwiający ocet na lato. Do picia z wodą jak najlepsza lemoniada, ale i do sałatek jest doskonały. Truskawki dają octowi pachnący latem aromat. Mięta dodaje odczucie chłodu i orzeźwienia.
Truskawki częściowo zmiksuj (można pominąć ten krok, ale Lilka, autorka pomysłu, bardzo poleca użycie takiego miksu w occie, więc próbuję, bo ufam jej doświadczeniu).
Dodaj też pokrojone truskawki. I wodę z cukrem (lub miodem). Cukru powinno być około 4 kopiastych łyżek na każdy litr płynu wykorzystanego do przygotowania octu. Jako płyn rozumiem i wodę, i zmiksowane truskawki. Nie ma tu więc dokładnej receptury, spodziewaj się raczej ogólnych wskazówek.
Do nastawu dodaj dowolną ilość świeżej mięty. Im więcej, tym bardziej orzeźwiający uzyskasz smak octu. Idealny na upalne lato! Oczywiście – wszystkie składniki należy umieścić w dużym słoju i przykryć szmatką lub papierowym ręcznikiem kuchennym, zabezpieczonym gumką. Nie wolno napełniać słoika “aż po czubek”. Najwyżej w połowie, bo fermentujące truskawki lubią uciekać ze słoja. Poziom w słoiku podnosi się bardzo szybko, czasem więc trzeba mieszać ocet co godzinę – oczywiście w fazie burzliwej fermentacji. Zaglądaj więc i mieszaj, intensywnie napowietrzając nastaw. Warto dodać choć kawałek matki octowej albo kilka łyżek dobrego, niepasteryzowanego octu. To pozwoli prawidłowo ukierunkować fermentację. I ogólnie trzymaj się wytycznych opisanych na blogu.
Sałaty z dresingiem z octu malinowego smakują wybornie i przypominają lato.
Odsłon: 2099
Domowe octy są niezwykle łatwe w wykonaniu no i przede wszystkim są aromatycz...
Odsłon: 216
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 25
Moja wersja zdrowego napoju izotonicznego. Idealny na upały, świetnie smakuje...
Odsłon: 29
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1632
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 401
Fenomenalna tarta, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe dla całej rodziny...
Odsłon: 65
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 25
Moja wersja zdrowego napoju izotonicznego. Idealny na upały, świetnie smakuje...
Odsłon: 29
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1632
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 401
Fenomenalna tarta, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe dla całej rodziny...
Odsłon: 65
Składniki
Truskawki częściowo zmiksuj (można pominąć ten krok, ale Lilka, autorka pomysłu, bardzo poleca użycie takiego miksu w occie, więc próbuję, bo ufam jej doświadczeniu).
Dodaj też pokrojone truskawki. I wodę z cukrem (lub miodem). Cukru powinno być około 4 kopiastych łyżek na każdy litr płynu wykorzystanego do przygotowania octu. Jako płyn rozumiem i wodę, i zmiksowane truskawki. Nie ma tu więc dokładnej receptury, spodziewaj się raczej ogólnych wskazówek.
Do nastawu dodaj dowolną ilość świeżej mięty. Im więcej, tym bardziej orzeźwiający uzyskasz smak octu. Idealny na upalne lato! Oczywiście – wszystkie składniki należy umieścić w dużym słoju i przykryć szmatką lub papierowym ręcznikiem kuchennym, zabezpieczonym gumką. Nie wolno napełniać słoika “aż po czubek”. Najwyżej w połowie, bo fermentujące truskawki lubią uciekać ze słoja. Poziom w słoiku podnosi się bardzo szybko, czasem więc trzeba mieszać ocet co godzinę – oczywiście w fazie burzliwej fermentacji. Zaglądaj więc i mieszaj, intensywnie napowietrzając nastaw. Warto dodać choć kawałek matki octowej albo kilka łyżek dobrego, niepasteryzowanego octu. To pozwoli prawidłowo ukierunkować fermentację. I ogólnie trzymaj się wytycznych opisanych na blogu.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Domowy chleb na drożdżach
Dodatki
Pasztet z kaczki i kurczaka
Dodatki
Domowy smalec
Dodatki
Miodowy chleb z ziarnami złotego lnu na zakwasie i kawałku surowego ciasta pieczony w liściach chrzanu
Domowy chleb na drożdżach
Pyszny i chrupiący chleb bez wyrabiania
Odsłon: 933
Pasztet z kaczki i kurczaka
Pieczony pasztet z kaczki i udka kurczaka. Pyszny i aromatyczny. Bardzo dobrz...
Odsłon: 243