Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4807
Dodano: 26.06.2019
Odsłon: 385
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Truskawki częściowo zmiksuj (można pominąć ten krok, ale Lilka, autorka pomysłu, bardzo poleca użycie takiego miksu w occie, więc próbuję, bo ufam jej doświadczeniu).
Dodaj też pokrojone truskawki. I wodę z cukrem (lub miodem). Cukru powinno być około 4 kopiastych łyżek na każdy litr płynu wykorzystanego do przygotowania octu. Jako płyn rozumiem i wodę, i zmiksowane truskawki. Nie ma tu więc dokładnej receptury, spodziewaj się raczej ogólnych wskazówek.
Do nastawu dodaj dowolną ilość świeżej mięty. Im więcej, tym bardziej orzeźwiający uzyskasz smak octu. Idealny na upalne lato! Oczywiście – wszystkie składniki należy umieścić w dużym słoju i przykryć szmatką lub papierowym ręcznikiem kuchennym, zabezpieczonym gumką. Nie wolno napełniać słoika “aż po czubek”. Najwyżej w połowie, bo fermentujące truskawki lubią uciekać ze słoja. Poziom w słoiku podnosi się bardzo szybko, czasem więc trzeba mieszać ocet co godzinę – oczywiście w fazie burzliwej fermentacji. Zaglądaj więc i mieszaj, intensywnie napowietrzając nastaw. Warto dodać choć kawałek matki octowej albo kilka łyżek dobrego, niepasteryzowanego octu. To pozwoli prawidłowo ukierunkować fermentację. I ogólnie trzymaj się wytycznych opisanych na blogu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

konhambos 26 czerwca 2019Zgłoś do usunięcia
uwielbiam takie przepisy, tez robie aromatyzowane octy, oleje, sól... niesamowicie wzbogacaja kuchnie. Truskowkowy jest pyszny, czesto go dodaje do salatek.1 Kto głosował? | Odpowiedz