Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocet ten po raz pierwszy robię w tym roku - aromatyczny ocet ze świeżą miętą. Cudownie orzeźwiający ocet na lato. Do picia z wodą jak najlepsza lemoniada, ale i do sałatek jest doskonały. Truskawki dają octowi pachnący latem aromat. Mięta dodaje odczucie chłodu i orzeźwienia.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3303
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 252
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5412
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5043
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3303
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 252
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5412
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5043
Składniki
Truskawki częściowo zmiksuj (można pominąć ten krok, ale Lilka, autorka pomysłu, bardzo poleca użycie takiego miksu w occie, więc próbuję, bo ufam jej doświadczeniu).
Dodaj też pokrojone truskawki. I wodę z cukrem (lub miodem). Cukru powinno być około 4 kopiastych łyżek na każdy litr płynu wykorzystanego do przygotowania octu. Jako płyn rozumiem i wodę, i zmiksowane truskawki. Nie ma tu więc dokładnej receptury, spodziewaj się raczej ogólnych wskazówek.
Do nastawu dodaj dowolną ilość świeżej mięty. Im więcej, tym bardziej orzeźwiający uzyskasz smak octu. Idealny na upalne lato! Oczywiście – wszystkie składniki należy umieścić w dużym słoju i przykryć szmatką lub papierowym ręcznikiem kuchennym, zabezpieczonym gumką. Nie wolno napełniać słoika “aż po czubek”. Najwyżej w połowie, bo fermentujące truskawki lubią uciekać ze słoja. Poziom w słoiku podnosi się bardzo szybko, czasem więc trzeba mieszać ocet co godzinę – oczywiście w fazie burzliwej fermentacji. Zaglądaj więc i mieszaj, intensywnie napowietrzając nastaw. Warto dodać choć kawałek matki octowej albo kilka łyżek dobrego, niepasteryzowanego octu. To pozwoli prawidłowo ukierunkować fermentację. I ogólnie trzymaj się wytycznych opisanych na blogu.