Do góry

Dodatki Przepis na:

Ocet truskawkowy z miętą

Ocet truskawkowy z miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4807

Dodano:

Odsłon: 385

Ocet ten po raz pierwszy robię w tym roku - aromatyczny ocet ze świeżą miętą. Cudownie orzeźwiający ocet na lato. Do picia z wodą jak najlepsza lemoniada, ale i do sałatek jest doskonały. Truskawki dają octowi pachnący latem aromat. Mięta dodaje odczucie chłodu i orzeźwienia.

Składniki

  • truskawki
  • świeża mięta
  • cukier (lub miód)
  • woda przegotowana i wystudzona lub woda z filtra odwróconej osmozy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ocet truskawkowy z miętą

Przygotowanie

  1. Truskawki częściowo zmiksuj (można pominąć ten krok, ale Lilka, autorka pomysłu, bardzo poleca użycie takiego miksu w occie, więc próbuję, bo ufam jej doświadczeniu).

  2. Dodaj też pokrojone truskawki. I wodę z cukrem (lub miodem). Cukru powinno być około 4 kopiastych łyżek na każdy litr płynu wykorzystanego do przygotowania octu. Jako płyn rozumiem i wodę, i zmiksowane truskawki. Nie ma tu więc dokładnej receptury, spodziewaj się raczej ogólnych wskazówek.

  3. Do nastawu dodaj dowolną ilość świeżej mięty. Im więcej, tym bardziej orzeźwiający uzyskasz smak octu. Idealny na upalne lato! Oczywiście – wszystkie składniki należy umieścić w dużym słoju i przykryć szmatką lub papierowym ręcznikiem kuchennym, zabezpieczonym gumką. Nie wolno napełniać słoika “aż po czubek”. Najwyżej w połowie, bo fermentujące truskawki lubią uciekać ze słoja. Poziom w słoiku podnosi się bardzo szybko, czasem więc trzeba mieszać ocet co godzinę – oczywiście w fazie burzliwej fermentacji. Zaglądaj więc i mieszaj, intensywnie napowietrzając nastaw. Warto dodać choć kawałek matki octowej albo kilka łyżek dobrego, niepasteryzowanego octu. To pozwoli prawidłowo ukierunkować fermentację. I ogólnie trzymaj się wytycznych opisanych na blogu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 26 czerwca 2019 uwielbiam takie przepisy, tez robie aromatyzowane octy, oleje, sól... niesamowicie wzbogacaja kuchnie. Truskowkowy jest pyszny, czesto go dodaje do salatek.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń