Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszonki są bardzo zdrowymi dodatkami do obiadów i kanapek. Ja co roku zaprawiam (kisze) ok. 10 kg ogórków. Te ogórki to dopracowany przeze mnie przepis na podstawie przepisów mojej mamy i chrzestnej.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8281
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2854
Polecam.
Odsłon: 1503
Polecam.
Odsłon: 445
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8281
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2854
Polecam.
Odsłon: 1503
Polecam.
Odsłon: 445
Składniki
1. Ogórki moczę i czyszczę m.in. z kwiatków. 2. Namaczam pędy kopru i liście chrzanu. 3. Obieram czosnek. 4. Strużę korzeń chrzanu i kroje na kawałki. 5. Do umytych słoików (nakrętki wyparzam) wkładam pionowo ogórki. Wsypuję gorczycę, wkładam kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku, 3 pędy kopru, liść chrzanu. Opcjonalnie dodaję liść winogrona lub kilka liści wiśni. 6. Gotuję wodę i dodaję sól – 2 łyżki na 1 litr wody. Zalewam ogórki i szybko zamykam słoik. 7. Odstawiam w kuchni na gazetę na ok. 1 tydzień. Następnie przenoszę do spiżarni. 8. Naklejam etykietę, na której piszę rok i inne informacje np. liść winogrona.