Do góry

Dodatki Przepis na:

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 927

Dodano:

Odsłon: 1491

Kiszonki są bardzo zdrowymi dodatkami do obiadów i kanapek. Ja co roku zaprawiam (kisze) ok. 10 kg ogórków. Te ogórki to dopracowany przeze mnie przepis na podstawie przepisów mojej mamy i chrzestnej.

Składniki

  • • Ogórki gruntowe
  • • Woda • Koper • Gorczyca • Czosnek • Chrzan korzeń • Chrzan liście • Sól
  • • Opcjonalnie liście winogron lub wiśni
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Ogórki moczę i czyszczę m.in. z kwiatków.
    2. Namaczam pędy kopru i liście chrzanu.
    3. Obieram czosnek.
    4. Strużę korzeń chrzanu i kroje na kawałki.
    5. Do umytych słoików (nakrętki wyparzam) wkładam pionowo ogórki. Wsypuję gorczycę, wkładam kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku, 3 pędy kopru, liść chrzanu. Opcjonalnie dodaję liść winogrona lub kilka liści wiśni.
    6. Gotuję wodę i dodaję sól – 2 łyżki na 1 litr wody. Zalewam ogórki i szybko zamykam słoik.
    7. Odstawiam w kuchni na gazetę na ok. 1 tydzień. Następnie przenoszę do spiżarni.
    8. Naklejam etykietę, na której piszę rok i inne informacje np. liść winogrona.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

danielek 30 sierpnia 2018 Ale ogórasy.Ozdoba normalnie.Pozdrawiam i polecam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń