Do góry

Dodatki Przepis na:

Paneer panir - najprostszy ser

Paneer panir - najprostszy ser

Autor:

Przepisów i artykułów: 342 Ocena: 3105

Dodano:

Odsłon: 426

Pyszny, lekki, słodki ser do wyrobu którego nie potrzebujecie żadnych kultur bakterii.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Paneer panir - najprostszy ser

Przygotowanie

  1. Zacznijmy od mleka. Do zrobienia sera NIE NADAJE się mleko UHT. Możemy korzystać z mleka świeżego (od rolnika lub sklepowego). Według przepisów mleko pasteryzowane, powinno mieć informację, że było pasteryzowane w niskiej temperaturze. Do tej pory zawsze się tego trzymałam, ale ostatnio korzystałam z mleka pasteryzowanego w wysokiej temperaturze i ser wyszedł fantastyczny.

    Mleko na małym ogniu doprowadzamy do temperatury 82 stopni. Dolewamy ocet lub sok z cytryny (z mojego doświadczenia - ocet sprawdza się lepiej). Podgrzewamy dalej, mieszając do momentu, aż białko zacznie się ścinać, czyli do temperatury ok 95 stopni. Mleko nie powinno zacząć się gotować.
    Wyłączamy gaz i odstawiamy mleko do ostudzenia.

  2. Sito lub durszlak wykładamy chustą serowarską, lub gazą złożoną 4 razy. Polecam zakup chusty - bardzo szybko się zwraca.

    Na chustę przekładamy ścięty ser. Najlepiej najpierw wybrać największe kawałki, a potem nabierać chochlą resztę.

  3. Z litra mleka wszyło mi 350g sera. Zostawiamy do odcieknięcia 6 - 8 godzin. W międzyczasie ser 1 lub 2 razy obracamy.

    Jeśli chcecie ser do smarowania wystarczy samo odciekanie, ser będzie zwarty, ale miękki.

    Jeśli chcecie ser twardy i bardziej kruchy, do krojenia, po godzinie odciekania włóżcie do formy i dociśnijcie czymś ciężkim.

    Po odciekaniu ser wkładamy do pojemnika i do lodówki na całą noc.

  4. Twardy paneer można użyć jako dodatek do curry, a miękki do smarowania kanapek.

    Moja ulubiona wersja to paneer na słodko np na chałce, z miodem i owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 04 grudnia 2020 Dziękuję . Właśnie jestem na etapie robienia serów ale jak na razie z różnym skutkiem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 04 grudnia 2020 Bardzo czesto robie taki serek z dodatkiem cytryny. Przepis od znajomego z Kaszmiru, pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń