Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, lekki, słodki ser do wyrobu którego nie potrzebujecie żadnych kultur bakterii.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1620
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1388
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1424
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1479
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1620
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1388
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1424
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1479
Składniki
Zacznijmy od mleka. Do zrobienia sera NIE NADAJE się mleko UHT. Możemy korzystać z mleka świeżego (od rolnika lub sklepowego). Według przepisów mleko pasteryzowane, powinno mieć informację, że było pasteryzowane w niskiej temperaturze. Do tej pory zawsze się tego trzymałam, ale ostatnio korzystałam z mleka pasteryzowanego w wysokiej temperaturze i ser wyszedł fantastyczny. Mleko na małym ogniu doprowadzamy do temperatury 82 stopni. Dolewamy ocet lub sok z cytryny (z mojego doświadczenia - ocet sprawdza się lepiej). Podgrzewamy dalej, mieszając do momentu, aż białko zacznie się ścinać, czyli do temperatury ok 95 stopni. Mleko nie powinno zacząć się gotować. Wyłączamy gaz i odstawiamy mleko do ostudzenia.
Sito lub durszlak wykładamy chustą serowarską, lub gazą złożoną 4 razy. Polecam zakup chusty - bardzo szybko się zwraca. Na chustę przekładamy ścięty ser. Najlepiej najpierw wybrać największe kawałki, a potem nabierać chochlą resztę.
Z litra mleka wszyło mi 350g sera. Zostawiamy do odcieknięcia 6 - 8 godzin. W międzyczasie ser 1 lub 2 razy obracamy. Jeśli chcecie ser do smarowania wystarczy samo odciekanie, ser będzie zwarty, ale miękki. Jeśli chcecie ser twardy i bardziej kruchy, do krojenia, po godzinie odciekania włóżcie do formy i dociśnijcie czymś ciężkim. Po odciekaniu ser wkładamy do pojemnika i do lodówki na całą noc.
Twardy paneer można użyć jako dodatek do curry, a miękki do smarowania kanapek. Moja ulubiona wersja to paneer na słodko np na chałce, z miodem i owocami.