Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, lekki, słodki ser do wyrobu którego nie potrzebujecie żadnych kultur bakterii.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34862
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15099
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34862
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15099
Składniki
Zacznijmy od mleka. Do zrobienia sera NIE NADAJE się mleko UHT. Możemy korzystać z mleka świeżego (od rolnika lub sklepowego). Według przepisów mleko pasteryzowane, powinno mieć informację, że było pasteryzowane w niskiej temperaturze. Do tej pory zawsze się tego trzymałam, ale ostatnio korzystałam z mleka pasteryzowanego w wysokiej temperaturze i ser wyszedł fantastyczny. Mleko na małym ogniu doprowadzamy do temperatury 82 stopni. Dolewamy ocet lub sok z cytryny (z mojego doświadczenia - ocet sprawdza się lepiej). Podgrzewamy dalej, mieszając do momentu, aż białko zacznie się ścinać, czyli do temperatury ok 95 stopni. Mleko nie powinno zacząć się gotować. Wyłączamy gaz i odstawiamy mleko do ostudzenia.
Sito lub durszlak wykładamy chustą serowarską, lub gazą złożoną 4 razy. Polecam zakup chusty - bardzo szybko się zwraca. Na chustę przekładamy ścięty ser. Najlepiej najpierw wybrać największe kawałki, a potem nabierać chochlą resztę.
Z litra mleka wszyło mi 350g sera. Zostawiamy do odcieknięcia 6 - 8 godzin. W międzyczasie ser 1 lub 2 razy obracamy. Jeśli chcecie ser do smarowania wystarczy samo odciekanie, ser będzie zwarty, ale miękki. Jeśli chcecie ser twardy i bardziej kruchy, do krojenia, po godzinie odciekania włóżcie do formy i dociśnijcie czymś ciężkim. Po odciekaniu ser wkładamy do pojemnika i do lodówki na całą noc.
Twardy paneer można użyć jako dodatek do curry, a miękki do smarowania kanapek. Moja ulubiona wersja to paneer na słodko np na chałce, z miodem i owocami.