Tak przygotowany paprykarz świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.
Paprykarz z mintaja z kaszą jaglaną
Składniki
- 120 g fileta z mintaja
- 50 g kaszy jaglanej
- 200 g włoszczyzny startej na dużych oczkach
- 1 cebula
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- woda
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 120 g fileta z mintaja
- 50 g kaszy jaglanej
- 200 g włoszczyzny startej na dużych oczkach
- 1 cebula
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- woda
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Kaszę jaglaną przelewamy dużą ilością wrzątku, by pozbyć się goryczy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odsączamy i studzimy. Filet z mintaja (jeśli był mrożony to rozmrażamy) kroimy na kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Usmażoną rybę od razu zdejmujemy z patelni, studzimy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry. Smażymy na tym samym oleju co rybę. Do podsmażonej cebuli wrzucamy startą włoszczyznę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Do miski wrzucamy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, posiekaną rybę, duszone warzywa z koncentratem i bazylię. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 359
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 359



Składniki
- 120 g fileta z mintaja
- 50 g kaszy jaglanej
- 200 g włoszczyzny startej na dużych oczkach
- 1 cebula
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- woda
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Kaszę jaglaną przelewamy dużą ilością wrzątku, by pozbyć się goryczy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odsączamy i studzimy. Filet z mintaja (jeśli był mrożony to rozmrażamy) kroimy na kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Usmażoną rybę od razu zdejmujemy z patelni, studzimy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry. Smażymy na tym samym oleju co rybę. Do podsmażonej cebuli wrzucamy startą włoszczyznę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Do miski wrzucamy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, posiekaną rybę, duszone warzywa z koncentratem i bazylię. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Super przepis:)
Smakowita zapiekanka.;)