Do góry

Dodatki Przepis na:

Parówki wieprzowe, cienkie.

Parówki wieprzowe, cienkie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1853 Ocena: 29995

Dodano:

Odsłon: 12896

Domowego wyrobu parówki są najlepsze i najsmaczniejsze, gdyż wiemy z czego je zrobiliśmy a także czym doprawiliśmy. Polecam :)

Składniki

  • łopatka wieprzowa 65 dag
  • podgardle wieprzowe bez skóry 35 dag
  • woda 250 ml bardzo zimna lub 25 dag lodu
  • mleko w proszku lub skrobia ziemniaczana 10 g (jako stabilizator)
  • pieprz biały 3 g/kg
  • gałka muszkatołowa 1 g
  • kolendra 1 g
  • papryka ostra 2 g
  • gorczyca mielona 1 g
  • sól wędzona 6 g/ kg
  • peklosól 16 g/kg
  • osłonka kalogenowa fi 21 mm - 3 m
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Parówki wieprzowe, cienkie.

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Łopatkę i podgardle kroimy w kostkę, mielimy przez sito 8 mm, dodajemy peklosól i wyrabiamy kilkanaście minut. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę (24 godziny).

  2. Rozdrabnianie:

    Po upływie 24 godzin farsz przepuszczamy 2-3 razy przez sitko 2 mm.

  3. Przyprawy.

  4. Dodajemy wymieszane z zimną wodą przyprawy i blenderem rozdrabniamy na papkę (gładką masę).

  5. Nadziewanie:

    Napełniamy osłonki kolagenowe fi 21 mm, można w inne jak ktoś ma, baranie lub wieprzowe 28 mm. Ja napełniłam w cienkie kolagenowe.

  6. Odkręcamy kiełbaski 15 centymetrowe, można 20-25 cm, ja odkręcam 15 cm ze względu na wysokość garnka w którym będą wędzone.

  7. Osadzanie:

    Parówki wieszamy na kiju 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

  8. Wędzenie:

    Wędzimy do uzyskania jasnej, słomkowej barwy. Jeżeli użyliśmy do farszu soli wędzonej, to nie wędzimy parówek, będą miały smak wędzonych.

    Parzenie:

    Parzymy 10 minut w temperaturze 70-72 stopni Celsjusza.

  9. Waga parówek po zakończeniu parzenia.

  10. Studzenie:

    Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie.

  11. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy.

  12. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń