Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowego wyrobu parówki są najlepsze i najsmaczniejsze, gdyż wiemy z czego je zrobiliśmy a także czym doprawiliśmy. Polecam :)
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 335
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 560
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1042
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 335
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 560
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1042
Składniki
Peklowanie: Łopatkę i podgardle kroimy w kostkę, mielimy przez sito 8 mm, dodajemy peklosól i wyrabiamy kilkanaście minut. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę (24 godziny).
Rozdrabnianie: Po upływie 24 godzin farsz przepuszczamy 2-3 razy przez sitko 2 mm.
Przyprawy.
Dodajemy wymieszane z zimną wodą przyprawy i blenderem rozdrabniamy na papkę (gładką masę).
Nadziewanie: Napełniamy osłonki kolagenowe fi 21 mm, można w inne jak ktoś ma, baranie lub wieprzowe 28 mm. Ja napełniłam w cienkie kolagenowe.
Odkręcamy kiełbaski 15 centymetrowe, można 20-25 cm, ja odkręcam 15 cm ze względu na wysokość garnka w którym będą wędzone.
Osadzanie: Parówki wieszamy na kiju 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Wędzenie: Wędzimy do uzyskania jasnej, słomkowej barwy. Jeżeli użyliśmy do farszu soli wędzonej, to nie wędzimy parówek, będą miały smak wędzonych. Parzenie: Parzymy 10 minut w temperaturze 70-72 stopni Celsjusza.
Waga parówek po zakończeniu parzenia.
Studzenie: Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie.
Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy.
Smacznego :)