Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowego wyrobu parówki są najlepsze i najsmaczniejsze, gdyż wiemy z czego je zrobiliśmy a także czym doprawiliśmy. Nie są aż tak trudne do wykonania, wystarczy tylko troszkę chęci.
maszynka do mięsa, nadziewarka do kiełbas
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2484
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 87
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2484
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 87
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Składniki
Peklowanie: Łopatkę i podgardle kroimy w kostkę, mielimy przez sito 8 mm, dodajemy peklosól i wyrabiamy kilkanaście minut. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę (24 godziny).
Rozdrabnianie: Po upływie 24 godzin farsz przepuszczamy 2-3 razy przez sitko 2 mm dodajemy wymieszane z zimną wodą przyprawy i blenderem rozdrabniamy na papkę (gładką masę).
Nadziewanie: Napełniamy osłonki kolagenowe fi 21 mm, można w inne jak ktoś ma, baranie lub wieprzowe 28 mm. Ja napełniłam w cienkie kolagenowe. Odkręcamy kiełbaski 15 centymetrowe, można 20-25 cm, ja odkręcam 15 cm ze względu na wysokość garnka w którym będą wędzone.
Osadzanie: Parówki wieszamy na kiju 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wędzenie: Wędzimy do uzyskania jasnej, słomkowej barwy. Jeżeli użyliśmy do farszu soli wędzonej, to nie wędzimy parówek, będą miały smak wędzonych.
Parzenie: Parzymy 10 minut w temperaturze 70-72 stopni Celsjusza.
Studzenie: Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy.
Smacznego :)