Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasta pigwowa

Pasta pigwowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7109

Dodano:

Odsłon: 11786

Pasty owocowe byly juz znane w czasach przedrzymskich. Hiszpanski przysmak dulce de membrillo, to pasta z pigwy, która ma wszechstronne zastosowanie: jako slodycze, pasta do pieczywa, dodatek do serów i innych potraw.

Składniki

  • 1 kg pigwy
  • ok. 600 g cukru
  • 1 cytryna (sok i skórka)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta goździków (mielonych)
  • szczypta kardamonu
  • ewentualnie laska wanilii
  • woda lub sok jabłkowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasta pigwowa

Przygotowanie

  1. Umyc pigwy i pokroic na kawalki. Nie ma potrzeby usuwania gniazd nasiennych, poniewaz przecier z pigwy przepuszcza sie przez sito.
    Pokrojone owoce wraz z sokiem z cytryny, skórka i sokiem jablkowym lub woda wlozyc do garnka i zagotowac, a nastepnie gotowac na wolnym ogniu ok. 45 minut, az pigwy beda miekkie. Zblendowac i przecedzic przez sito. Przecier zwazyc i polaczyc z taka sama iloscia cukru, i z przyrawami. Gotowac mieszajac, az cukier sie rozpusci, a pasta będzie ciemnoczerwona (trwa to ok. 1 godziny).

  2. Pasta jest gotowa, gdy masa opada grubymi kroplami z drewnianej lyzki i podczas mieszania widac dno garnka.
    Wyłozyc blache do pieczenia papierem, lekko schlodzona mase rozprowadzic na papierze tworzac warstwe o grubosci ok. 2 cm.
    Wstawic blache do piekarnika i suszyc paste 3-5 godzin w temp. 50°C, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
    Wyjac z piekarnika, odwrócic, zdjac papier, ponownie suszyc paste przez 2–3 godziny w temp. 50° C, az stanie sie elastyczna.
    Pokroic paste w romby lub kostki.

  3. Jesli chcemy traktowac paste jako slodycze, mozna kostki obtoczyc w cukrze, czekoladzie lub w wiórkach kokosowych.
    Kostki przelozyc do szczelnie zamykanego naczynia, wylozonego pergaminem. Zapakowane w ten sposób przetrwaja nawet rok.
    Jako typowa pasta moze byc przechowywana w calosci.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń