Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden ze sposobów na kreatywne wykorzystanie mięsa z rosołu.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1697
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 79
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 483
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1697
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 79
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 483
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy 4-5 łyżek mleka i jedną łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy masło, jajka, sól i zaczyn. Mieszamy i stopniowo dolewamy mleko (tyle ile zabierze mąka). Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, ćwikłę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż na klasyczne pierogi (około 0,5 cm). Paszteciki wyrajamy szklaną (tak jak pierogi), do każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu i sklejamy. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można posmarować je rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut. Gotowe paszteciki muszą mieć złoty kolor (zarówno z góry jak i z dołu).
Podajemy je jako samodzielne danie lub, tak jak ja, jako dodatek do rosołu lub barszczu czerwonego. Smacznego ;)