Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z wątróbek - szybki, bez pieczenia, o konsystencji idealnej do smarowania. Takim pasztetem na pewno zachwycicie gości!
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 109
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 57
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 109
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 57
Składniki
Wątróbkę oczyszczamy. Cebulę kroimy w kostkę. Na 1 łyżce masła klarowanego smażymy cebulę, aż będzie szklista i lekko zarumieniona. Dodajemy wątróbkę, wodę, whisky, ocet, przyprawy i gotujemy 10 minut. Często mieszamy. Dodajemy pozostałe masło klarowane i gotujemy jeszcze 5 minut. Sprawdzamy, czy wątróbka jest już gotowa. Jeśli tak, miksujemy dokładanie na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, Masę przekładamy do wyparzonych słoików. Opcjonalnie, na górę można nalać odrobinę rozpuszczonego masła klarowanego i posypać ziołami, przyprawami lub nawet suszonymi owocami. Nada to dodatkowego smaku i będzie pięknie wyglądać. Ja użyłam płatków chilli. Słoiki zakręcamy. Jeśli planujemy zjeść pasztet szybko, to po ostudzeniu chowamy do lodówki. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej to trzeba będzie zapasteryzować słoiki.