Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z królika z kwaskową żurawinową galaretką. Wygląda wspaniale i smakuje wyśmienicie. Zróbcie koniecznie na Wielkanoc!
Blacha 30x12cm, maszynka do mielenia
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 365
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1525
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8945
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 365
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1525
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8945
Składniki
Królika dzielimy na części - skoki tylne i przednie, comber, łaty, mostek. Zalewamy wodą, dodajemy ziele, liście laurowe i jałowiec. Gotujemy do miękkości. W szybkowarze wystarczy 30 minut, w garnku około godzinę. Po ostudzeniu obieramy dokładanie mięso. Słoninę kroimy w grubą kostkę. Smażymy na niedużym ogniu. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i mięso z królika. Doprawiamy pieprzem, paprykami, gałką, dolewamy wino. Dusimy jeszcze 15 minut. Po ostudzeniu mielimy w maszynce do mięsa 2 razy, na większych oczkach. Doprawiamy solą i w razie potrzeby pieprzem. Na końcu mieszamy z jajkami. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Wykładamy masę pasztetową, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10 minut. Studzimy. Galaretka: Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do spęcznienia. Podgrzewamy sok z cukrem. Zanim zacznie się gotować wyłączamy ogień, dodajemy żelatynę i dokładanie mieszamy. Studzimy. Kiedy galaretka lekko stężeje wylewamy ją na pasztet. Wstawiamy na noc do lodówki. Pasztet delikatnie wyciągamy z formy (najlepiej podzielić go na 3 części).