Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z królika z kwaskową żurawinową galaretką. Wygląda wspaniale i smakuje wyśmienicie. Zróbcie koniecznie na Wielkanoc!
Blacha 30x12cm, maszynka do mielenia
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 375
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2452
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1717
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 5458
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 375
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2452
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1717
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 5458
Składniki
Królika dzielimy na części - skoki tylne i przednie, comber, łaty, mostek. Zalewamy wodą, dodajemy ziele, liście laurowe i jałowiec. Gotujemy do miękkości. W szybkowarze wystarczy 30 minut, w garnku około godzinę. Po ostudzeniu obieramy dokładanie mięso. Słoninę kroimy w grubą kostkę. Smażymy na niedużym ogniu. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i mięso z królika. Doprawiamy pieprzem, paprykami, gałką, dolewamy wino. Dusimy jeszcze 15 minut. Po ostudzeniu mielimy w maszynce do mięsa 2 razy, na większych oczkach. Doprawiamy solą i w razie potrzeby pieprzem. Na końcu mieszamy z jajkami. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Wykładamy masę pasztetową, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10 minut. Studzimy. Galaretka: Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do spęcznienia. Podgrzewamy sok z cukrem. Zanim zacznie się gotować wyłączamy ogień, dodajemy żelatynę i dokładanie mieszamy. Studzimy. Kiedy galaretka lekko stężeje wylewamy ją na pasztet. Wstawiamy na noc do lodówki. Pasztet delikatnie wyciągamy z formy (najlepiej podzielić go na 3 części).