Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet z orzechami włoskimi

Przepis dnia 2013-06-07
Pasztet z orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3742

Dodano:

Odsłon: 5980

Niezły pasztet. Zwrot oznacza kłopoty ale nie dziś. Niezły pasztet z rozmarynem i orzechami włoskimi - delicje domowej roboty.

Składniki

  • piersi kurczaka - 3 pojedyńcze
  • karkówka - 60 dag
  • boczek wędzony - 40 dag + kilka cieniutkich plasterków
  • wątróbka drobiowa - 35 dag
  • włoszczyzna
  • jajka - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • jabłko - 1 sztuka
  • bułka grahamka
  • orzechy włoskie - 5 łyżek
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • tymianek świeży - kilka gałązek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Mięso należy zagotować. Zbieramy szumowiny i gdy przestanie nam się tworzyć brudna pianka dodajemy obraną włoszczyznę. Dorzucamy liść laurowy, ziela angielskie i sól. Gotujemy całość jakieś 2 i pół godziny.

  2. W tym czasie szykujemy drobiową wątróbkę. Należy ją dokładnie umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach. Podsmażamy na patelni pokrojoną drobno cebulę. Złoty kolor cebuli da nam sygnał by dodać wątróbkę. Musi się ładnie zrumienić abyśmy mogli dodać do niej pokrojone w kostkę jabłko. Dolewamy do patelni wody i dusimy kilkanaście minut.

  3. Ugotowane mięsa wyjmujemy z warzywami z wywaru. Trochę płynu odlewamy do miseczki, w której namoczyć musimy bułkę grahamkę. Mięso i warzywa kroimy w wygodne do mielenia kawałki. Razem z przygotowaną wątróbką, jabłkiem i cebulą mielimy wszystko w maszynce do mielenia mięsa. Do uzyskanej masy dodajemy rozbite jajka i przyprawiamy tymiankiem, solę oraz pieprzem. Uzupełniamy nasz pasztet rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Orzechy muszą mieć wyraźne kawałki - nie róbmy z nich orzechowej mączki.

  4. Piekarnik rozgrzany do 170 stopni czeka na naszą foremkę wypełnioną pasztetem. Foremkę keksową wyściełać musimy papierem do pieczenia i zwilżyć trochę oliwą. Wypełniamy ją mięsną masą. Na wierzch rozkładamy plasterki boczku wędzonego i gałązki świeżego tymianku. Pasztet piecze się około godziny. Wystudzony powinien poleżakować w lodówce kilka godzin choć powiem szczerze jest to dość trudne - nie można się powstrzymać.

    W linku pod wpisem przepis na pyszną szynkę pieczoną - domowe wyroby wcale nie są tak trudne jakby się wydawało.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://familijny.blox.pl/2012/12/Szynka-pieczona.html

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewulka55 09 września 2016 wygląda smakowicie - jeszcze nie robiłam z orzechami, ale wypróbuję ;-))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 05 czerwca 2013 Jejku, to wygląda przepysznie!!! Muszę zrobić taki pasztet. Gorąco pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń