Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet zrobiony jest z wątróbek z kurczaka, podgardla wieprzowego, cebuli oraz z dodatkiem paprykowego, ostrego sosu z pieczarkami.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457764
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457764
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Składniki
Wątróbki płuczemy, wycinamy żyły i błony. Wątróbki moczymy w zimnej wodzie.
Po wymoczeniu w kilku wodach odciskamy ręcznie z wody i smażymy na patelni z małą ilością oleju. Smażymy na dużym ogniu kilkakrotnie przewracając je na drugą stronę. Do podsmażonych wątróbek dodajemy pokrojone w półplasterki cebule i smażymy do jej ładnego zeszklenia. Usmażone wątróbki z cebulą studzimy.
W między czasie gotujemy z dodatkiem domowej pasty rosołowej do miękkości podgardle wieprzowe (około 1 godziny), po ugotowaniu studzimy.
Ostudzone wątróbki z cebulą i podgardle mielimy przez sitko serowe. Do zmielonych wątróbek z podgardlem dodajemy wszystkie suche przyprawy do potrzebnego smaku. Dodajemy sos z ostrych papryczek i pieczarek.
Wszystko jeszcze rozdrabniamy blenderem, podczas blendowania dodajemy stopniowo wywar z gotowanego podgardla, tak żeby gęstość pasztetu była odpowiednia do naszych potrzeb.
Próbujemy smak pasztetu, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków.
Wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki.
Pasteryzujemy 40 minut.
Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.
Smacznego!!!