Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7633
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 71
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 90
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258172
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7633
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 71
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 90
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258172
Składniki
Wątróbkę ,boczek ,grubo skrojoną cebulę zmieliłem. Żółtka ,śmietanę i przyprawy (tymianek ,sól i pieprz) wymieszałem ,dodałem do masy mięsnej razem z 2 łyżeczkami pieprzu marynowanego. Białko ubiłem na sztywną pianę ,dodałem do masy wątrobianej ,wymieszałem.
Szynkę pociąłem na 6 kawałków ,natarłem solą i pieprzem. Smażyłem z obu stron na smalcu (po 1 min). Kapustę umyłem ,oddzieliłem 6 dużych liści ,blanszowałem 5 min w osolonym wrzątku. Osuszyłem ,zgrubienia ściąłem.
Formę (ok. 1 l ) wyłożyłem liśćmi ( zrobiłem to w taki sposób ,żeby całą masę można było owinąć w liście) ,wypełniłem masą wymieszaną z szynką. Całość przykryłem folią aluminiową. Piekłem 90 min w temp 200 stopni C.
Po zapieczeniu pasztet wyciągnąłem i studziłem całą noc.