Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 289
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2871
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 289
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2871
Składniki
Wątróbkę ,boczek ,grubo skrojoną cebulę zmieliłem. Żółtka ,śmietanę i przyprawy (tymianek ,sól i pieprz) wymieszałem ,dodałem do masy mięsnej razem z 2 łyżeczkami pieprzu marynowanego. Białko ubiłem na sztywną pianę ,dodałem do masy wątrobianej ,wymieszałem.
Szynkę pociąłem na 6 kawałków ,natarłem solą i pieprzem. Smażyłem z obu stron na smalcu (po 1 min). Kapustę umyłem ,oddzieliłem 6 dużych liści ,blanszowałem 5 min w osolonym wrzątku. Osuszyłem ,zgrubienia ściąłem.
Formę (ok. 1 l ) wyłożyłem liśćmi ( zrobiłem to w taki sposób ,żeby całą masę można było owinąć w liście) ,wypełniłem masą wymieszaną z szynką. Całość przykryłem folią aluminiową. Piekłem 90 min w temp 200 stopni C.
Po zapieczeniu pasztet wyciągnąłem i studziłem całą noc.