Peklowane żółtka w soli z dodatkiem curry to wspaniały dodatek do potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.
Peklowane żółtka w soli i curry
Składniki
- 6 żółtek jaj od szczęśliwych kur drobna sól morska około szklanki 2 łyżeczki curry
Składniki
- 6 żółtek jaj od szczęśliwych kur drobna sól morska około szklanki 2 łyżeczki curry

Etapy przygotowania
Sól mieszamy z curry. Do pojemnika wsypujemy połowę soli, robimy wgłębienia na żółtka. We wgłębienia w soli delikatnie przekładamy żółtka. Ostrożnie posypujemy resztą soli, tak by dokładnie przykryła żółtka. Żółtka odstawiamy na 48 godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 60 stopni C z termoobiegiem. Żółtka oczyszczamy z soli i myjemy w zimnej wodzie. Przekładamy na papier do pieczenia i suszymy przez 3-4 godziny. Powinny stwardnieć i przypominać suszone morele. Żółtka studzimy. Przechowujemy np. w woreczku strunowym w lodówce. Żółtka ścieramy na tarce/mandolinie i posypujemy ulubione potrawy.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1314
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wołowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 170
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 139

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 320
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3592
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1314
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wołowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 170
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 139

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 320
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3592



Składniki
- 6 żółtek jaj od szczęśliwych kur drobna sól morska około szklanki 2 łyżeczki curry
Sól mieszamy z curry. Do pojemnika wsypujemy połowę soli, robimy wgłębienia na żółtka. We wgłębienia w soli delikatnie przekładamy żółtka. Ostrożnie posypujemy resztą soli, tak by dokładnie przykryła żółtka. Żółtka odstawiamy na 48 godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 60 stopni C z termoobiegiem. Żółtka oczyszczamy z soli i myjemy w zimnej wodzie. Przekładamy na papier do pieczenia i suszymy przez 3-4 godziny. Powinny stwardnieć i przypominać suszone morele. Żółtka studzimy. Przechowujemy np. w woreczku strunowym w lodówce. Żółtka ścieramy na tarce/mandolinie i posypujemy ulubione potrawy.