Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy w lipcu sezon na zioła z ogródka. Wyrosła nam piękna, dorodna bazylia, jest jej dużo. Postanowiłyśmy zrobić pesto bazyliowe, które będzie wykorzystywane do różnych potraw: makaronów, sałatek i prostych kanapek również do pizzy.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5659
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34818
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5659
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34818
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Składniki
Słonecznik podprażamy na suchej patelni. Wrzucamy go na zimną patelnię i podgrzewamy stale mieszając, aż poczujemy zapach słonecznika. Przekładamy go do wysokiego naczynia. Dodajemy starty ser, oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, obrany oraz pokrojony w cząstki czosnek. Wsypujemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu.
Bazylię przebieramy, oddzielamy listki od łodyżek i wrzucamy do reszty składników same liście bazylii. Całość miksujemy blenderem do konsystencji żwirku. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą.
Pesto przekładamy do wyparzonego słoiczka, ubijamy i zalewamy po wierzchu oliwą lub olejem słonecznikowym. Przechowujemy w lodówce kilka dni. Możemy też pesto poporcjować i zamrozić. Takie pesto wykorzystujemy do dań na ciepło, np. makaronów. Pesto bazyliowe gotowe!