Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zielone, smakowite i niezwykle zdrowe pesto jarmużowo - bazyliowe, zawierające mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Pesto jest bardzo aromatyczne, świetnie wpływa na naszą cerę, a także sprawia wielką radość naszym kubkom smakowym ;)
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3865
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 998
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3865
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 998
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu. Ser owczy (może być twardy, czeski Jadel) ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Umyte i osuszone listki bazylii oraz jarmużu wkładamy do rozdrabniacza i zalewamy je około 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Zawartość miksujemy dla dobrego rozdrobnienia składników, ale nie do całkowitego ich zmiksowania. Następnie do rozdrobnionych liści dodajemy rozbite w moździerzu nerkowce, starty ser owczy, 2 -3 ząbki czosnki oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla dobrego połączenia, a na koniec doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Gotowe pesto świetnie komponuje się z makaronem typu tagliatelle lub rurkami. * Pesto możemy także przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Pamiętajmy jednak, aby wierzch pesto zalać kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Życzę smacznego! :)