Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zielone, smakowite i niezwykle zdrowe pesto jarmużowo - bazyliowe, zawierające mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Pesto jest bardzo aromatyczne, świetnie wpływa na naszą cerę, a także sprawia wielką radość naszym kubkom smakowym ;)
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181934
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181934
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Składniki
Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu. Ser owczy (może być twardy, czeski Jadel) ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Umyte i osuszone listki bazylii oraz jarmużu wkładamy do rozdrabniacza i zalewamy je około 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Zawartość miksujemy dla dobrego rozdrobnienia składników, ale nie do całkowitego ich zmiksowania. Następnie do rozdrobnionych liści dodajemy rozbite w moździerzu nerkowce, starty ser owczy, 2 -3 ząbki czosnki oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla dobrego połączenia, a na koniec doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Gotowe pesto świetnie komponuje się z makaronem typu tagliatelle lub rurkami. * Pesto możemy także przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Pamiętajmy jednak, aby wierzch pesto zalać kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Życzę smacznego! :)