Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto miętowe z kawałkami nerkowca

Pesto miętowe z kawałkami nerkowca

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27480

Dodano:

Odsłon: 595

Propozycja na zdrowe, smaczne, bardzo aromatyczne i lekko orzeźwiające pesto miętowe z kawałkami orzechów nerkowca. W pesto dominuje miętowa nuta, której smak podkreśla dodatek bazylii, czosnku i wyrazistość sera Kolumb. Pesto miętowe idealnie komponuje się z makaronem pełnoziarnistym.

Składniki

  • 1 duży pęczek świeżej mięty
  • 1 drzewko bazylii
  • 70 g orzechów nerkowca
  • 70 g startego sera Kolumb
  • 3 ząbki czosnku (najlepiej młodego)
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • + makaron pełnoziarnisty np. penne
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pesto miętowe z kawałkami nerkowca

Przygotowanie

  1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na tyle, aby zostawić niewielkie kawałki.

    Ser Kolumb ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Listki mięty oraz bazylii przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 3 ząbki czosnku, część oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia, ale nie do powstania jednolitej papki.

  2. Następnie do rozdrobnionych ziół dodajemy starty ser Kolumb, orzechy nerkowca oraz pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze przez chwilę miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (na tym etapie zamiast miksować możemy także składniki wymieszać dokładnie łyżką).

    Na sam koniec pesto doprawiamy solą morską i dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

  3. Gotowe pesto świetnie komponuje się z pełnoziarnistym penne, ugotowanym al dente.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń