Propozycja na zdrowe, smaczne, bardzo aromatyczne i lekko orzeźwiające pesto miętowe z kawałkami orzechów nerkowca. W pesto dominuje miętowa nuta, której smak podkreśla dodatek bazylii, czosnku i wyrazistość sera Kolumb. Pesto miętowe idealnie komponuje się z makaronem pełnoziarnistym.
Pesto miętowe z kawałkami nerkowca
Składniki
- 1 duży pęczek świeżej mięty
- 1 drzewko bazylii
- 70 g orzechów nerkowca
- 70 g startego sera Kolumb
- 3 ząbki czosnku (najlepiej młodego)
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- + makaron pełnoziarnisty np. penne
Składniki
- 1 duży pęczek świeżej mięty
- 1 drzewko bazylii
- 70 g orzechów nerkowca
- 70 g startego sera Kolumb
- 3 ząbki czosnku (najlepiej młodego)
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- + makaron pełnoziarnisty np. penne

Etapy przygotowania
Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na tyle, aby zostawić niewielkie kawałki. Ser Kolumb ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Listki mięty oraz bazylii przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 3 ząbki czosnku, część oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia, ale nie do powstania jednolitej papki.
Następnie do rozdrobnionych ziół dodajemy starty ser Kolumb, orzechy nerkowca oraz pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze przez chwilę miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (na tym etapie zamiast miksować możemy także składniki wymieszać dokładnie łyżką). Na sam koniec pesto doprawiamy solą morską i dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Gotowe pesto świetnie komponuje się z pełnoziarnistym penne, ugotowanym al dente. Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 355

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 443

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 841
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 355

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 443

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 841



Składniki
- 1 duży pęczek świeżej mięty
- 1 drzewko bazylii
- 70 g orzechów nerkowca
- 70 g startego sera Kolumb
- 3 ząbki czosnku (najlepiej młodego)
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- + makaron pełnoziarnisty np. penne
Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na tyle, aby zostawić niewielkie kawałki. Ser Kolumb ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Listki mięty oraz bazylii przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 3 ząbki czosnku, część oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia, ale nie do powstania jednolitej papki.
Następnie do rozdrobnionych ziół dodajemy starty ser Kolumb, orzechy nerkowca oraz pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze przez chwilę miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (na tym etapie zamiast miksować możemy także składniki wymieszać dokładnie łyżką). Na sam koniec pesto doprawiamy solą morską i dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Gotowe pesto świetnie komponuje się z pełnoziarnistym penne, ugotowanym al dente. Życzę smacznego! :)
Cudo :)
Kasiu, uwielbiam takie dania. Kwintesencja smaku <3