Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką

Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26762

Dodano:

Odsłon: 4040

Pesto w stylu polskim przeplata wiele smaków i aromatów, które w połączeniu tworzą niezwykłą harmonię i rozpieszczają nasze kubki smakowe. Ta kombinacja jest jedyna w swoim rodzaju, gdyż przeplatają się w niej nuty świeżości, wędzonki, słodkości miodu oraz musztardy kremskiej, a także wyrazistość polskiego czosnku i suszonej cebulki, która dodatkowo nadaje całości niepowtarzalnego smaku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem i w tym wydaniu śmiało może konkurować z włoską tradycją.

Składniki

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g wędzonego oscypka
  • 3 ząbki polskiego czosnku
  • 150 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki musztardy kremskiej
  • 1 czubata łyżeczka miodu gryczanego
  • PRZYPRAWY
  • 3 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • pieprz czarny
  • sól ziołowa
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyte i osuszone liście natki pietruszki oddzielamy od grubych łodyg i przekładamy do naczynia.

  2. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, aż zaczną wydzielać swój aromat. Podczas prażenia, mieszamy zawartość patelni i uważamy, aby nie przypalić orzechów.
    Uprażone orzechy studzimy i rozbijamy je dokładnie w moździerzu lub rozdrabniamy za pomocą rozdrabniacza.

  3. Wędzony oscypek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    * Do przygotowania pesto, wybierajmy odpowiednio twardy ser.

    Następnie do dużego rozdrabniacza przekładamy listki pietruszki, 3 ząbki czosnku oraz dolewamy część oleju rzepakowego. Wszystko miksujemy do momentu delikatnego rozdrobnienia ziół. Ważne aby, podczas miksowania nie doprowadzić do powstania jednolitej "papki", a jedynie odpowiedniego rozdrobnienia ziół (na talerzu kawałki pietruszki powinny otulać każdą makaronową sztukę).

  4. Do rozdrobnionych ziół i czosnku dodajemy miód gryczany, musztardę kremską, starty oscypek, rozdrobnione orzechy, szczyptę mielonego kminku, suszoną cebulę, dolewamy pozostałą część oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy lub miksujemy (dosłownie chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników.

  5. Całość doprawiamy solą ziołową oraz dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Gotowe pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

    PRZECHOWYWANIE: W przypadku przygotowania większej ilości pesto, należy przełożyć je do słoiczka, wierzch zalać dodatkową ilością oleju rzepakowego, zakręcić i przechowywać w lodówce.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń