Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pesto w stylu polskim przeplata wiele smaków i aromatów, które w połączeniu tworzą niezwykłą harmonię i rozpieszczają nasze kubki smakowe. Ta kombinacja jest jedyna w swoim rodzaju, gdyż przeplatają się w niej nuty świeżości, wędzonki, słodkości miodu oraz musztardy kremskiej, a także wyrazistość polskiego czosnku i suszonej cebulki, która dodatkowo nadaje całości niepowtarzalnego smaku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem i w tym wydaniu śmiało może konkurować z włoską tradycją.
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 450
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 50
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 243
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 369
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 450
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 50
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 243
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 369
Składniki
Dokładnie umyte i osuszone liście natki pietruszki oddzielamy od grubych łodyg i przekładamy do naczynia.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, aż zaczną wydzielać swój aromat. Podczas prażenia, mieszamy zawartość patelni i uważamy, aby nie przypalić orzechów. Uprażone orzechy studzimy i rozbijamy je dokładnie w moździerzu lub rozdrabniamy za pomocą rozdrabniacza.
Wędzony oscypek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. * Do przygotowania pesto, wybierajmy odpowiednio twardy ser. Następnie do dużego rozdrabniacza przekładamy listki pietruszki, 3 ząbki czosnku oraz dolewamy część oleju rzepakowego. Wszystko miksujemy do momentu delikatnego rozdrobnienia ziół. Ważne aby, podczas miksowania nie doprowadzić do powstania jednolitej "papki", a jedynie odpowiedniego rozdrobnienia ziół (na talerzu kawałki pietruszki powinny otulać każdą makaronową sztukę).
Do rozdrobnionych ziół i czosnku dodajemy miód gryczany, musztardę kremską, starty oscypek, rozdrobnione orzechy, szczyptę mielonego kminku, suszoną cebulę, dolewamy pozostałą część oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy lub miksujemy (dosłownie chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników.
Całość doprawiamy solą ziołową oraz dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Gotowe pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente. PRZECHOWYWANIE: W przypadku przygotowania większej ilości pesto, należy przełożyć je do słoiczka, wierzch zalać dodatkową ilością oleju rzepakowego, zakręcić i przechowywać w lodówce. Życzę smacznego! :)