Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostałam wczoraj spory zapas botwinki i dzięki temu narodził się pomysł na pesto. To dość nietypowe połączenie zaskoczyło mnie niesamowitym smakiem, w którym wyczuwamy wyraźną nutę orzeszków ziemnych. Pesto idealnie komponuje się z makaronem. Może posłużyć nam także jako dodatek do młodych ziemniaczków lub świeżego pieczywa.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10295
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5928
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12743
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4509
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10295
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5928
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12743
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4509
Składniki
Dokładnie umyte i osuszone listki botwinki (bez łodyg) siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy ząbki czosnku oraz część oleju rzepakowego i miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia. Do zmiksowanej botwinki dodajemy wcześniej rozbite w moździerzu lub zmielone w młynku orzeszki ziemne*, starty Cheddar, ksylitol, dolewamy pozostałą część oleju rzepakowego i ponownie miksujemy. * nigdy całkowicie nie mielę orzeszków, ponieważ lubię gdy są wyczuwalne w smaku i widoczne np. na makaronie.
Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, wierzch skrapiamy olejem i przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! :)