Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostałam wczoraj spory zapas botwinki i dzięki temu narodził się pomysł na pesto. To dość nietypowe połączenie zaskoczyło mnie niesamowitym smakiem, w którym wyczuwamy wyraźną nutę orzeszków ziemnych. Pesto idealnie komponuje się z makaronem. Może posłużyć nam także jako dodatek do młodych ziemniaczków lub świeżego pieczywa.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8547
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7032
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4796
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327508
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8547
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7032
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4796
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327508
Składniki
Dokładnie umyte i osuszone listki botwinki (bez łodyg) siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy ząbki czosnku oraz część oleju rzepakowego i miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia. Do zmiksowanej botwinki dodajemy wcześniej rozbite w moździerzu lub zmielone w młynku orzeszki ziemne*, starty Cheddar, ksylitol, dolewamy pozostałą część oleju rzepakowego i ponownie miksujemy. * nigdy całkowicie nie mielę orzeszków, ponieważ lubię gdy są wyczuwalne w smaku i widoczne np. na makaronie.
Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, wierzch skrapiamy olejem i przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! :)