Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostałam wczoraj spory zapas botwinki i dzięki temu narodził się pomysł na pesto. To dość nietypowe połączenie zaskoczyło mnie niesamowitym smakiem, w którym wyczuwamy wyraźną nutę orzeszków ziemnych. Pesto idealnie komponuje się z makaronem. Może posłużyć nam także jako dodatek do młodych ziemniaczków lub świeżego pieczywa.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1595
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 337
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1595
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 337
Składniki
Dokładnie umyte i osuszone listki botwinki (bez łodyg) siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy ząbki czosnku oraz część oleju rzepakowego i miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia. Do zmiksowanej botwinki dodajemy wcześniej rozbite w moździerzu lub zmielone w młynku orzeszki ziemne*, starty Cheddar, ksylitol, dolewamy pozostałą część oleju rzepakowego i ponownie miksujemy. * nigdy całkowicie nie mielę orzeszków, ponieważ lubię gdy są wyczuwalne w smaku i widoczne np. na makaronie.
Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, wierzch skrapiamy olejem i przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! :)