Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z botwinki z orzeszkami ziemnymi

Pesto z botwinki z orzeszkami ziemnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24968

Dodano:

Odsłon: 4763

Dostałam wczoraj spory zapas botwinki i dzięki temu narodził się pomysł na pesto. To dość nietypowe połączenie zaskoczyło mnie niesamowitym smakiem, w którym wyczuwamy wyraźną nutę orzeszków ziemnych. Pesto idealnie komponuje się z makaronem. Może posłużyć nam także jako dodatek do młodych ziemniaczków lub świeżego pieczywa.

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 80 g twardego sera Cheddar
  • 3 ząbki czosnku
  • około 190 ml oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • świeżo zmielony pieprz
  • 0,5 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • sól do smaku
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyte i osuszone listki botwinki (bez łodyg) siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy ząbki czosnku oraz część oleju rzepakowego i miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia.

    Do zmiksowanej botwinki dodajemy wcześniej rozbite w moździerzu lub zmielone w młynku orzeszki ziemne*, starty Cheddar, ksylitol, dolewamy pozostałą część oleju rzepakowego i ponownie miksujemy.

    * nigdy całkowicie nie mielę orzeszków, ponieważ lubię gdy są wyczuwalne w smaku i widoczne np. na makaronie.

  2. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

    Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, wierzch skrapiamy olejem i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń