Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostałam wczoraj spory zapas botwinki i dzięki temu narodził się pomysł na pesto. To dość nietypowe połączenie zaskoczyło mnie niesamowitym smakiem, w którym wyczuwamy wyraźną nutę orzeszków ziemnych. Pesto idealnie komponuje się z makaronem. Może posłużyć nam także jako dodatek do młodych ziemniaczków lub świeżego pieczywa.
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9281
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1951
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3976
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 453
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 248
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 307
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9281
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1951
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3976
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 453
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 248
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 307
Składniki
Dokładnie umyte i osuszone listki botwinki (bez łodyg) siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy ząbki czosnku oraz część oleju rzepakowego i miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia. Do zmiksowanej botwinki dodajemy wcześniej rozbite w moździerzu lub zmielone w młynku orzeszki ziemne*, starty Cheddar, ksylitol, dolewamy pozostałą część oleju rzepakowego i ponownie miksujemy. * nigdy całkowicie nie mielę orzeszków, ponieważ lubię gdy są wyczuwalne w smaku i widoczne np. na makaronie.
Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, wierzch skrapiamy olejem i przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! :)